DISTRIBUIȚI
YourNewsWire

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări marţi că nu vrea să determine o schimbare de regim în Iran, a cărui „influenţă destabilizatoare” în Orientul Mijlociu este denunţată în permanenţă de SUA, informează AFP, potrivit agerpres.

„Nu încercăm să determinăm o schimbare de regim. Nu încercăm deloc să determinăm acest lucru”, a declarat Trump de la Casa Albă.


Citește și : Ursula von den Leyen, aleasă prima preşedintă a Comisiei Europene

Cu toate acestea, Donald Trump a atenţionat că Iranul „nu poate avea arma nucleară”.

Ghidul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, a avertizat marţi că ţara sa „va continua în mod cert” să-şi reducă angajamentele asumate prin acordul internaţional asupra programului său nuclear, acord încheiat în 2015 şi din care SUA s-au retras în mai 2018.

După aceasta, Washingtonul a restabilit o serie de sancţiuni economice în cadrul unei campanii de „presiune maximală” împotriva Teheranului, acuzat de destabilizarea regiunii.

Tensiunile dintre cele două ţări, care nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980, s-au acutizat foarte mult în ultimul timp din cauza unei serii de incidente în Golf, apoi a distrugerii, în iunie, a unei drone americane de o rachetă iraniană.

Citește și : Trump ‘se spală pe mâini’ după violentele tweeturi xenofobe împotriva aleselor democrate: ‘Nu e o uncie de rasism în mine!’

Donald Trump, care acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare şi că susţine terorismul mondial, a afirmat că a anulat în extremis, a doua zi după acest incident, lovituri de represalii împotriva unor ţinte iraniene.