DISTRIBUIȚI
The Globe Post
U.S. President Donald Trump listens as South Korean President Moon Jae-in delivers a statement from the Rose Garden after meetings at the White House in Washington, U.S. June 30, 2017. REUTERS/Jim Bourg

Preşedintele american Donald Trump a negat că cetăţenii americani vor fi cei care vor plăti pentru taxele mai mari impuse pentru importurile chinezeşti şi a avertizat China să nu implementeze contramăsuri, relatează BBC, potrivit agerpres.

SUA au majorat semnificativ taxele pentru bunuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari vineri, într-o escaladare semnificativă a războiului comercial.


Citește și : Austria le impune refugiaţilor să respecte 10 ‘porunci’

Însă într-o serie de postări Trump a afirmat că Beijingul „a profitat atât de mult de SUA pentru mulţi ani”.

„Astfel, China nu ar trebui să răspundă – situaţia doar se va înrăutăţi!”, a adăugat el.

Consumatorii americani vor putea evita taxele cumpărând aceleaşi produse din alte surse, a informat Trump.

„Multe companii taxate vor părăsi China pentru Vietnam şi alte astfel de ţări din Asia. De aceea China doreşte atât de mult să ajungem la un acord”, a afirmat Trump.

Anterior, principalul consilier economic al lui Trump, Larry Kudlow, a avertizat că „ambele părţi vor suferi” din cauza acestei dispute.

Însă Trump a arătat o viziune mult mai optimistă: „Suntem exact unde vrem să fim cu China. Amintiţi-vă, ei au încălcat acordul cu noi şi au încercat să renegocieze”, a scris el într-o altă postare pe Twitter.

„Vom primi zeci de miliarde de dolari prin taxele din China. Cumpărătorii de produse pot să le facă chiar ei în SUA (în mod ideal) sau le pot cumpăra din ţări netaxate”, a precizat el.

Într-un interviu acordat Fox News duminică, Kudlow a recunoscut că firmele americane sunt cele care plătesc taxele pentru bunurile aduse din China şi că cetăţenii americani ar putea să simtă şi ei efectele majorării taxelor prin preţurile produselor.

Citește și : ONU anchetează atacurile americane din Afganistan

Kudlow consideră că taxele vor avea un impact şi asupra economiei Chinei pentru că ele vor reduce cererea SUA pentru bunuri chinezeşti.

Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ a anunţat că a primit dispoziţie să înceapă procesul pentru majorarea taxelor pentru toate celelalte bunuri din China, în valoare de „aproximativ 300 de miliarde de dolari”.

China a informat că va lua contramăsuri, fără să ofere însă alte detalii.