DISTRIBUIȚI
NBC News

Preşedintele SUA, Donald Trump, nu a cerut Pentagonului să-i prezinte opţiuni în vederea reducerii numărului de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud, a subliniat vineri consilierul american pentru securitate naţională John Bolton, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Precizările sale vin după ce cotidianul New York Times a publicat joi o informaţie în acest sens, citând surse oficiale sub rezerva anonimatului.


Citește și : Avertisment de CANICULĂ în Pakistan. Temperatura aerului a depăşit 44 de grade Celsius

„Articolul din New York Times este un nonsens absolut. Preşedintele nu a cerut Pentagonului să-i prezinte opţiuni pentru reducerea forţelor americane staţionate în Coreea de Sud”, a notat John Bolton într-un comunicat.

Articolul din New York Times a apărut într-un context în care preşedintele SUA urmează să se întâlnească într-un viitor apropiat cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a discuta despre programul de arme nucleare al Phenianului şi, pe de altă parte, administraţia de la Washington este angajată în demersuri vizând eliberarea a trei americani reţinuţi în Coreea de nord.

Conform ziarului, Trump ar fi ameninţat că va retrage trupele, argumentând că Statele Unite nu sunt compensate în mod corespunzător pentru costurile suportate.

În prezent, un acord bilateral între Washington şi Seul autorizează prezenţa a 28.500 de militari americani în Coreea de Sud, moştenire a Războiului Coreei din 1950-53, care s-a încheiat cu un armistiţiu, lăsând cele două Corei practic în stare de război.

Responsabili americani citaţi de ziar au menţionat că un tratat de pace între cele două Corei ar putea diminua necesitatea staţionării de trupe în peninsulă. Liderii celor două Corei s-au întâlnit vinerea trecută, în cadrul unui summit istoric.

Citește și : Szijjarto: ‘Securitatea europeană începe din Asia Centrală’