DISTRIBUIȚI

Preşedintele american, Donald Trump, a rezumat luni într-o formulare cerinţele Statelor Unite ale Americii faţă de Iran: ”Fără arme nucleare, fără sprijinirea terorismului !”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-o serie de postări pe Twitter matinale, Trump, care a anulat în ultimul moment loviturile aeriene împotriva unor obiective iraniene ca represalii la doborârea unei drone a Marinei SUA, a subliniat că apărarea căilor de navigaţie în Golf nu este pentru el o prioritate.


Citește și : Autoritățile franceze au emis alertă de caniculă

”Nici măcar nu trebuie să fim acolo, de vreme ce SUA sunt (de departe) primul producător mondial de energie !”, a afirmat Trump, înainte de a rezuma cerinţele, ”foarte simple”, ale Washingtonului faţă de Teheran: ”Fără arme nucleare, fără sprijinirea terorismului !”.

Continuând pe această temă, Trump a făcut apel la celelalte ţări importatoare de petrol să avanseze în prima linie.

El a subliniat că ”91 % din importurile chinezeşti de petrol trec prin Strâmtoarea Urmuz, 62 % pentru Japonia, la fel şi pentru numeroase alte ţări”. ”De ce apărăm aceste căi de navigaţie (de mulţi ani) pentru alte ţări fără o compensaţie cât de mică ?”, se întreabă Trump, adăugând: ”Toate aceste ţări trebuie să-şi protejeze navele”.

Citește și : Ameninţarea pe care Iranul o reprezintă pentru libertatea navigaţiei în Strâmtoarea Urmuz necesită ‘un răspuns global’ (emisar american)

AFP precizează că Strâmtoarea Urmuz, care face legătura între Golful Persic şi Marea Oman, rămâne calea de navigaţie aproape exclusivă între producătorii de hidrocarburi din Orientul Mijlociu (Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Irak şi Iran) şi pieţele din Asia, Europa şi America de Nord. Ea este îndeosebi de vulnerabilă din cauza lăţimii sale înguste, de circa 50 de km.