DISTRIBUIȚI
afp

Președintele american Joe Biden a periclitat relațiile cu Regatul Unit, înlăturând bustul lui Winston Churchill din Biroul Oval, a spus Donald Trump, în timp ce l-a descris pe liderul din timpul războiului drept „un bărbat foarte arătos”, relatează The Telegraph.

Trump, care a fost președintele SUA din 2016 până în 2020, a avertizat că China ar putea încerca să invadeze Taiwan după Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, adică în câteva luni.


Într-un interviu cu fostul lider al Ukip, Nigel Farage, pentru GB News, Trump a spus că habar nu avea că Biden a îndepărtat bustul lui Churchill într-unul dintre primele sale acte ca președinte, când a intrat la Casa Albă la începutul acestui an.

„De ce ai face asta cu Winston Churchill când încerci să te înțelegi cu țara ta? … Este un token atât de important, un simbol atât de important.
Eu l-am avut în spate pentru tot timpul cât am stat acolo (n.r. Casa Albă) și – uite – era un bărbat foarte arătos.”, a declarat Trump.

O sculptură a capului lui Churchill la Casa Albă a fost un element de discordie pentru președinții americani încă de la sfârșitul anilor 1990.

Statuia a apărut pentru prima dată în Biroul Oval în timpul administrației lui George W Bush, fiind împrumutat pe durata mandatului său ca un cadou personal de la premierul britanic de atunci, Tony Blair.

Cu toate acestea, Barack Obama l-a înlocuit apoi cu un bust al liderului drepturilor civile Martin Luther King, returnând bustul lui Churchill ambasadei britanice.

Acest lucru l-a determinat pe Boris Johnson să dea vina pentru această modificare pe „antipatia ancestrală față de imperiul britanic” a lui Obama.

Președintele Trump a reinstalat apoi un bust al lui Churchill în Biroul Oval în 2017, folosind un al doilea bust care fusese expus anterior în reședința privată.

Trump și-a folosit interviul pentru a avertiza că se teme că China va încerca să ia măsuri în privința Taiwanului.

La începutul acestei săptămâni, șeful de spionaj al Marii Britanii, Richard Moore, a avertizat că puterea militară în creștere a Beijingului și dorința acestuia de a rezolva problema Taiwanului cu forța, dacă este necesar, reprezintă o provocare serioasă pentru stabilitatea globală.

„Cred că Harry a fost folosit îngrozitor”

Trump a spus că „nu erau avioane care zburau peste Taiwan, numele nu a fost nivi măcar menționat, nu ați vorbit despre Taiwan când eram președinte”.

„Nu avea să se întâmple ceea ce fac ei acum și așteaptă până după Jocurile Olimpice presupun și poate că se va întâmpla ceva.”

Trump a folosit, de asemenea, interviul pentru a o acuza pe ducesa de Sussex că este „nerespectuoasă” față de regina și familia regală, adăugând că ducele a fost „folosit îngrozitor”.

Vorbind despre ducesă, Trump a spus: „Nu sunt un fan al ei. Nu am fost din prima zi. Cred că Harry a fost folosit îngrozitor și cred că într-o zi va regreta.”

„Cred că Harry a fost folosit și manevrat îngrozitor. Cred că i-a distrus relația cu familia și o rănește pe Regină”, adaugă fostul preşedinte american.