DISTRIBUIȚI
The Right Scoop

Donald Trump şi-a exprimat joi satisfacţia privind o decizie a justiţiei care îl autorizează să folosească 3,6 miliarde de dolari din bugetul Pentagonului pentru construcţia zidului de la frontiera cu Mexicul, o promisiune de campanie care încă nu a fost îndeplinită, relatează AFP, scrie agerpres.

În decembrie, un tribunal federal a blocat utilizarea acestor fonduri destinate construcţiei unei bariere de 800 kilometri la frontiera de sud.


Citește și : Boris Johnson este unul dintre cei mai curajoşi politicieni din Europa, afirmă Viktor Orban

Sesizată de urgenţă de guvern, o curte de apel cu sediul la New Orleans a suspendat miercuri seară acest verdict în aşteptarea unei examinări pe fond a dosarului. Chiar dacă este temporară, această decizie permite administraţiei Trump să înceapă să utilizeze fondurile.

„Curtea supremă a SUA a blocat recent o decizie similară luată de un alt tribunal”, a justificat curtea de apel, referindu-se la un verdict emis în iulie de cea mai înaltă instanţă a ţării, care a autorizat deja utilizarea a 2,5 de miliarde de dolari reprezentând fonduri militare pentru construcţia altor porţiuni din zid.

Justiţia „ne-a dat undă verde să începem una dintre cele mai importante secţiuni ale zidului absolut necesară la frontiera de sud”, şi-a exprimat satisfacţia Trump într-o postare pe Twitter.

„Întregul zid este în construcţie sau gata să înceapă!”, a dat asigurări fostul magnat al imobiliarelor, care speră să obţină un al doilea mandat în noiembrie 2020.

„Este o victorie pentru statul de drept. Suntem hotărâţi să ne securizăm frontierele şi vom termina zidul”, a menţionat Casa Albă într-un comunicat.

Miliardarul republican a făcut din lupta împotriva imigraţiei unul dintre reperele preşedinţiei sale, dar promisiunea sa de a ridica un zid pe cei 3.200 km de-a lungul frontierei cu Mexicul a făcut obiectul a numeroase bătălii în congres şi în justiţie, ceea ce a frânat realizarea sa.

Citește și : Poliţiştii instructori cehi vor pleca din Irak, personalul militar va rămâne

Opoziţia democrată a refuzat să voteze finanţarea sa şi această dispută a provocat, în urmă cu un an, închiderea parţială a administraţiei federale timp de 35 de zile, o durată record.

Pentru a ocoli refuzul Congresului de a debloca fonduri, preşedintele a invocat în februarie 2019 „urgenţa naţională” pentru a putea aloca 6,7 miliarde de dolari din bugetul armatei. Această decizie a făcut obiectul unor recursuri în cascadă, al căror rezultat nu este încă definitiv.