DISTRIBUIȚI
New York Magazine

Donald Trump se va întâlni cu prilejul deplasării sale la forumul de la Davos cu omologul său irakian Barham Saleh, precum şi cu preşedintele Kurdistanului irakian Nechirvan Barzani, într-un moment în care prezenţa militară americană în Irak este pusă sub semnul întrebării de Bagdad, relatează luni AFP, scrie agerpres.

Preşedintele american va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale cu prim-ministrul pakistanez Imran Khan, cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi cu preşedinta elveţiană Simonetta Sommaruga, a anunţat luni Casa Albă.


Citește și : Avocaţii lui Trump cer Senatului achitarea ‘IMEDIATĂ’ a preşedintelui

Donald Trump va pleca luni seară de la Washington pentru o deplasare de două zile la Forumul economic mondial, în contextul în care în capitala SUA vor începe marţi, în faţa Senatului, dezbaterile din cadrul procesului său de impeachment.

Relaţiile din SUA şi Irak au devenit tensionate după uciderea, într-un raid american de la Bagdad, a puternicului general iranian Qassem Soleimani, pe 3 ianuarie.

Drept răspuns la această operaţiune ţintită în apropierea aeroportului din capitala irakiană, Parlamentul a cerut pe 5 ianuarie guvernului expulzarea celor 5.200 de militari americani desfăşuraţi în ţară în cadrul luptei împotriva mişcării jihadiste Statul Islamic (SI).

Însă această cerere a fost respinsă de SUA, care solicită, dimpotrivă, o confirmare a parteneriatului strategic al celor două ţări.

Citește și : Ucraina se va consulta cu Germania şi Franţa, în contextul intensificării confruntărilor militare

Cu şeful guvernul pakistanez, Imran Khan, Donald Trump ar urma să abordeze perspectivele încetării focului şi apoi ale unui acord de pace cu talibanii în Afganistan.

Talibanii tocmai le-au transmis americanilor o ofertă de încetare a focului pentru şapte până la zece zile, ceea ce ar putea permite un avans în convorbirile de pace.