DISTRIBUIȚI
The Right Scoop

Preşedintele SUA, Donald Trump, analizează „toate opţiunile” pentru a aloca fondurile necesare construirii zidului la frontiera cu Mexicul, anunţă Casa Albă, sugerând că este posibilă decretarea stării de urgenţă, scrie Agerpres.

Întrebată dacă Donald Trump va promulga proiectul de acord elaborat de negociatorii republicani şi democraţi, Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA a precizat: „Există anumite aspecte pozitive în acest acord, dar categoric nu suficiente”.


Citește și : Bulgaria blochează petrodolarii Venezuelei

„Preşedintele şi echipa sa analizează toate opţiunile posibile pentru a obţine finanţarea totală în scopul construirii zidului” la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, a explicat Sarah Sanders, potrivit agenţiei Reuters.

Surse citate de CNN şi Washington Post au declarat că Donald Trump va promulga proiectul de acord, pentru a evita un nou blocaj al agenţiilor guvernamentale.

Negociatorii Congresului SUA au ajuns la un acord de principiu care prevede alocarea a 1,375 de miliarde de dolari pentru construirea unor segmente de gard de-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul.

Preşedintele a semnalat că ar putea decreta starea de urgenţă la frontieră pentru a putea aloca singur fonduri destinate construirii zidului, dar o astfel de situaţie ar fi contestată în instanţe judiciare.

Citește și : Theresa May reitereză că dorește un Brexit cu acord la data stabilită

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite au fost blocate începând din 22 decembrie 2018 din raţiuni bugetare, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016. Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.