DISTRIBUIȚI
New York Post

Donald Trump a ameninţat din nou duminică că va lipsi California de ajutoarele federale destinate luptei contra incendiilor, după criticile formulate de guvernatorul democrat al Statului faţă de politica sa de mediu, scrie AFP, potrivit news.ro .

În ultimele două săptămâni, mai multe incendii au distrus aproape 40.000 de hectare în acest Stat mare din vestul SUA, unde pompierii încă se luptă duminică cu „Maria Fire”, la aproximativ o sută de kilometri nord-vest de Los Angeles.


Citește și : Un bărbat înarmat cu un topor, împuşcat mortal de poliţie în vestul Germaniei

Reluând atacurile deja formulate anul trecut, în timpul incendiilor violente care au devastat nordul Statului provocând moartea a 86 de persoane, Donald Trump i-a reproşat guvernatorului Gavin Newsom „că a făcut o treabă oribilă în ceea ce priveşte gestionarea pădurilor”.

„I-am spus încă de la prima noastră întâlnire că ar trebui să cureţe aceste păduri, indiferent de ceea ce solicită ecologiştii de la el”, a scris preşedintele pe Twitter duminică.

„În fiecare an este acelaşi lucru (…) vine să ceară dolari guvernului federal. S-a terminat”, a adăugat el, reluând o ameninţare deja făcută anul trecut dar niciodată aplicată.

Cu o zi înainte, guvernatorul Newsom i-a reproşat miliardarului newyorkez într-un interviu pentru The New York Times că „duce un atac împotriva antidotului” pentru incendii.

Citește și : Nigel Farage nu se va prezenta la alegerile legislative britanice din 12 decembrie

Cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a pus de mai multe ori la îndoială, în ciuda consensului ştiinţific, impactul activităţilor umane asupra schimbării climatului şi în special a secetei din California, responsabilă de agravarea incendiilor.

Administraţia sa a decis pe 18 septembrie să ajute acest Stat să îşi stabilească propriile norme în materie de poluare din cauza automobilelor.