DISTRIBUIȚI
RFI

Preşedintele american, Donald Trump, este într-o logică a „raportului de forţe” şi „de negare” a multiculturalismului în privinţa marilor mize internaţionale, a afirmat sâmbătă şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu acordat AFP.

„Astăzi, poziţia americană este o poziţie de putere, de raport de forţe, de rivalitate între puteri şi de negare a interesului multilateralismului”, a declarat Jean-Yves Le Drian.


„Este sigur că rolul şi sensul multilateralismului sunt în prezent puse sub semnul întrebării”, a adăugat el în contextul în care Donald Trump a denunţat acordul privind schimbările climatice, l-a adus în discuţie pe cel asupra programului nuclear iranian şi a decis retragerea Statelor Unite din UNESCO.

„Avem o viziune foarte diferită de cea a administraţiei Trump despre modul de a asigura securitatea lumii”, a continuat ministrul francez.

„Nu este însă un motiv pentru a nu discuta cu aliaţii noştri americani, din contră”, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afişat în numeroase rânduri relaţii privilegiate cu omologul său american, în speranţa mai ales de a păstra Statele Unite în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

În cele din urmă, Donald Trump a decis să se retragă din acord şi a ameninţat vineri să pună capăt „în orice moment” celui privind programul nuclear iranian.