DISTRIBUIȚI
Reuters

Președintele american Donald Trump a acuzat din nou China și Uniunea Europeană că sunt implicate într-un „joc major de manipulare monetară” pentru a concura cu Statele Unite, adăugând că Washingtonul ar trebui să facă același lucru, informează site-ul agenției The Associated Press, potrivit mediafax.

Trump a afirmat într-un mesaj postat pe Twitter că dacă SUA vor acționa, americanii vor continua „să fie tonți care stau și se uită politicos în timp ce alte țări continuă să-și joace propriile jocurile – așa cum au făcut de atâția ani”.


Citește și : Putin: Rusia este pregătită să intensifice dialogul cu SUA în legătură cu dezarmarea

Departamentul Trezoreriei a anunțat în luna mai că nicio țară nu îndeplinește criteriile privind manipularea monetară, însă a inclus China și alte opt țări pe o listă de supraveghere.

În luna iunie, preşedintele SUA l-a acuzat pe Mario Draghi, guvernatorul Băncii Centrale Europene (BCE), de manipularea monedei euro, din cauza planului de prelungire a programului de relaxare cantitativă.

O valoare mai scăzută a dolarului ar stimula exporturile americane, însă ar putea determina investitorii străini, ce ajută la finanțarea datoriei federale, să renunțe la investițiile în SUA din cauza riscului deprecierii monedei americane care le-ar scădea profiturile.

Citește și : Trump: Dacă imigranţii ilegali sunt nemulţumiţi de condiţiile de detenţie… pur şi simplu să nu vină

Mesajul lui Trump nu pare să fi avut vreun impact asupra piețelor valutare, însă situația s-ar putea schimba dacă Secretarul Trezoreriei din SUA, Steven Mnuchin, ar începe să amenințe că va lua măsuri de reducere artificială a valorii dolarului.