DISTRIBUIȚI
Semana

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri la New York, în marja Adunării Generale a ONU, că este deschis să se întâlnească cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro dacă acest lucru ar ajuta poporul Venezuelei, însă a avertizat că ‘toate opţiunile sunt pe masă’, chiar şi ‘cele mai dure’, pentru rezolvarea crizei din această ţară, relatează Reuters, AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a afirmat că speră să organizeze o întâlnire faţă în faţă cu omologul său american. Casa Albă a răspuns la o cerere similară anul trecut spunând că o astfel de întâlnire va avea loc numai atunci când ţara va reveni la democraţie.


Citește și : 150 de personalităţi din Franţa au lansat un manifest pentru primirea migranţilor în ţară

Maduro urmează să se adreseze miercuri seara Adunării Generale a ONU.

‘Cu siguranţă aş fi deschis în legătură cu o astfel de întâlnire, sunt dispus să mă întâlnesc cu oricine’, le-a spus Trump jurnaliştilor la sosirea la sediul Naţiunilor Unite.

‘Vreau să văd că situaţia din Venezuela se rezolvă. Vreau ca oamenii să fie în siguranţă. Vom avea grijă de Venezuela. Dacă el (Maduro) este aici şi vrea să ne întâlnim, eu nu am plănuit asta, dar dacă pot să ajut oamenii (din Venezuela), de aceea mă aflu aici’, a mai spus el.

Preşedintele Trump a avertizat însă că are în vedere toate opţiunile în ceea ce priveşte Venezuela.

‘Toate opţiunile sunt pe masă, toate. Cele mai dure şi altele mai puţin dure, şi ştiţi la ce mă refer când spun dure. Toate opţiunile sunt pe masă în ceea ce priveşte Venezuela’, a spus Trump.

Liderul de la Casa Albă a afirmat marţi, la sediul Naţiunilor Unite, că regimul lui Nicolas Maduro ‘ar putea fi răsturnat foarte rapid de armată dacă militarii decid să o facă’.

‘Peste două milioane de persoane au fugit’ din ţară din cauza guvernului socialist venezuelean susţinut de Cuba, arătase acesta, cu puţin timp înainte, de la tribuna Adunării Generale anuale a ONU.

Citește și : Guvernul de uniune naţională din Libia anunţă semnarea unui nou acord de încetare a focului în apropiere de Tripoli

‘Nu cu mult timp în urmă, Venezuela era una din ţările cele mai bogate din lume’, a amintit Trump, cu referire la resursele petroliere importante a căror proastă administrare a aruncat ţara în recesiune şi populaţia în sărăcie.

Ministerul american al Finanţelor a anunţat marţi noi sancţiuni care vizează anturajul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro. Între cei vizaţi se numără şi soţia acestuia, Cilia Adela Flores de Maduro.