DISTRIBUIȚI
Daily Express

Iranul a comis atacurile asupra petrolierelor din Golful Oman, a acuzat vineri preşedintele SUA, Donald Trump, avertizând „naţiunea teroristă” că Washingtonul analizează măsuri pentru contracararea acţiunilor de acest tip, potrivit mediafax.

„Nu tratăm în mod simplu această situaţie. Iranul a făcut acest lucru, se vede în înregistrarea cu ambarcaţiunea”, a declarat Donald Trump referindu-se la imagini difuzate de Forţele Navale americane care ar surprinde o navă iraniană îndepărtând o mină dintr-un petrolier.


Citește și : Rouhani acuză SUA că sunt o ‘ameninţare gravă la adresa stabilităţii regionale şi globale’

„Aceste mine au numele Iranului scris pe ele. Sunt o naţiune teroristă şi vă pot spune că s-au schimbat mult de când sunt eu preşedinte”, a adăugat Donald Trump, citat de Fox News.

Întrebat dacă regimul de la Teheran ar putea închide Strâmtoarea Hormuz, Donald Trump a răspuns: „Nu o vor închide. Nu va fi închisă, nu va fi închisă mult timp de acum înainte, ei ştiu acest lucru. Li s-a spus acest lucru în termeni duri”.

Rugat să spună ce măsuri pregăteşte pentru contracararea Iranului, Trump a avertizat: „Vom vedea”.

Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate joi dimineaţă în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran. În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.

Statele Unite au atribuit atacurile Iranului, care a negat orice responsabilitate.

Citește și : Barnier a reiterat poziția UE privind Brexit: Acest tratat este singurul tratat posibil pentru o retragere ordonată