DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat marţi criticile mai vechi cu privire la împărţirea ‘nedreaptă’ a cheltuielilor de apărare în cadrul NATO, arătând cu degetul spre Germania pentru că cheltuieşte o proporţie mult mai mică din economia sa în domeniul apărării decât SUA, potrivit dpa, transmite şi potrivit agerpres.

‘Nu este corect’, a declarat Trump într-o conferinţă de presă înainte de debutul summitului NATO marţi la Londra într-o întâlnire cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. ‘Nu este corect să se profite de NATO şi să se profite apoi de comerţ…Nu putem lăsa să se întâmple asta’, a spus el.


Citeşte şi: EXPLOZIE puternică la Jakarta! Doi oameni au fost răniţi – FOTO

Totodată, Trump l-a lăudat pe Stoltenberg pentru ‘munca fantastică’ pe care a făcut-o pentru a obţine de la ceilalţi aliaţi creşterea investiţiilor lor în domeniul apărării.

Cu toate acestea, susţine preşedintele american, viitoarele creşteri nu sunt de natură să înlăture deficienţele de finanţare ale aliaţilor din anii trecuţi.

Astfel, cheltuielile pentru apărare vor fi din nou principalul subiect al summitului NATO. Donald Trump doreşte să menţină presiunea asupra aliaţilor pentru a-i face să-şi respecte angajamentul de a consacra 2% din PIB-ul lor bugetelor lor militare către 2024, potrivit AFP.

Franţa va cheltui echivalentul a 2% în 2025, iar Germania, cu 1,42% în 2020, nu-şi va respecta angajamentul înainte de începutul anilor 2030.

‘Când am sosit (în 2016) am fost indignat. Dar acum am obţinut 130 miliarde de dolari’, a declarat Trump, referindu-se la suma pe care Canada şi membrii europeni o vor adăuga la bugetele de apărare în patru ani.

Jens Stoltenberg a asigurat că Alianţa va ajunge la 400 de miliarde în 2024. Dar Donald Trump s-a arătat nemulţumit. ‘Există încă mulţi rău-platnici şi acest lucru este nedrept’, a spus el, menţionând în acest sens Germania.

Citeşte şi: SUA ameninţă Franţa cu noi taxe vamale

Doar nouă dintre cele 29 de ţări membre NATO au consacrat 2% din PIB-ul lor pentru apărare în 2019.

În acelaşi timp, Donald Trump a declarat marţi că situaţia în relaţiile cu Uniunea Europeană va deveni foarte dificilă dacă UE nu îi ‘va veni mintea la cap’ în materie de comerţ şi NATO, potrivit Reuters.

‘Uniunea Europeană tratează Statele Unite foarte, foarte nedrept în domeniul comerţului’, a spus Trump. ‘Deficitul de mulţi, mulţi ani a fost astronomic între SUA şi Europa, în favoarea acesteia din urmă. Voi schimba această situaţie şi o voi schimba foarte repede’, a avertizat el.