DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Preşedintele SUA, Donald Trump, a prezentat, marţi, planul de pace elaborat de Casa Albă pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian, pledând pentru o soluţie prin coexistenţa a două state, cu oraşul Ierusalim „capitală nedivizată” a Israelului, scrie mediafax.

„Astăzi, Israelul face un pas major spre pace. Tinerii din Orientul Mijlociu sunt pregătiţi pentru un viitor mai plin de speranţă, iar guvernele din regiune conştientizează că terorismul şi extremismul islamic sunt inamicul comun al tuturor”, a declarat Donald Trump, conform CNN.


Citește și : UE a plasat alte şapte persoane pe lista de sancţiuni în legătură cu anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea

„Viziunea noastră reprezintă o oportunitate câştigătoare pentru ambele părţi, o soluţie realistă a două state, prin care se soluţionează statalitatea palestiniană şi securitatea Israelului. Premierul Benjamin Netanyahu m-a informat că vrea să susţină această viziune ca bază pentru negocieri directe”, a precizat liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a explicat că planul de pace conţine o hartă detaliată a două state, israelian şi palestinian. Oraşul Ierusalim va rămâne „capitala nedivizată” a Israelului, a precizat liderul SUA, propunând înfiinţarea capitalei statului palestinian în estul Ierusalimului. „Niciun palestinian şi niciun israelian nu va fi mutat din propria locuinţă”, a subliniat Donald Trump, conform cotidianului Times of Israel.

„Le cerem palestinienilor să îndeplinească provocările coexistenţei în pace”, adică respectarea drepturilor omului, „oprirea activităţilor negative ale organizaţiilor Hamas şi Jihadul Islamic, încetarea acţiunilor de finanţare a teroriştilor”, a insistat liderul SUA.

Dacă preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, acceptă planul, Statele Unite şi alte naţiuni „vor fi alături pentru a oferi ajutor în toate etapele”, a subliniat Donald Trump.

Potrivit site-ului Ynetnews.com, planul prevede suspendarea planurilor israeliene de extindere a coloniilor din teritoriul palestinian Cisiordania patru ani, timp în care ar urma să aibă loc negocieri detaliate între Israel şi liderii palestinieni.

Planul de pace elaborat de Casa Albă conţine 80 de pagini şi prevede acordarea de asistenţă financiară în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru relansarea economică în teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fâşia Gaza, precum şi în Iordania şi Egipt.