DISTRIBUIȚI
Daily Express

Președintele american Donald Trump, împreună cu omologul său mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, au convenit sâmbătă, în cadrul unei convorbiri telefonice, asupra necesității opririi traficului ilegal de arme provenind din Statele Unite, pe teritoriul Mexicului, relatează agenția Reuters, potrivit mediafax.

Ministrul mexican pentru Afaceri Externe a informat sâmbătă că șeful de stat de la Ciudad de Mexico s-a consultat cu omologul său de la Washington asupra modalităților optime de oprire a traficului ilegal de arme venind dinspre Statele Unite către Mexic.


Citește și : Hong Kong: Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor – VIDEO

„Vreau să vă propun ca ambele state să folosească tehnologia în apropierea graniței, pentru a bloca traficul de arme care omoară oamenii în Mexic”, a transmis ministrul Ebrard, citându-l pe președintele Lopez Obrador. „Iar Trump a răspuns că el consideră folosirea tehnologiei în acest sens ca fiind o idee bună”, conform aceleiași declarații.

Președintele Lopez Obrador i-a transmis lui Donald Trump că „este foarte îngrijorat” de faptul că membrii rețelelor criminale au folosit arme cu calibru mare în timpul schimbului de focuri din orașul mexican Cualiacan, după ce forțele de ordine îl reținuse pe Ovidio Guzman, fiul liderului unei rețele de droguri din Mexic.

De asemenea, ministrul de Externe mexican a dat asigurări în ceea ce privește faptul că Statele Unite nu trebuie să adopte schimbări în plan legislativ pentru a putea implementa astfel de restricții ale traficului de arme.

Citește și : Guvernul britanic asigură că Brexit-ul va avea loc pe 31 octombrie

Reținerea lui Ovidio Guzman a provocat lansarea atacurilor din partea membrilor grupării Sinaloa, ca reacție la demersul polițienesc, determinând eliberarea celui reținut, pentru evitarea amplificării violențelor împotriva forțelor de ordine.