DISTRIBUIȚI
The Seattle Times

Preşedintele american Donald Trump a demis vineri un al doilea membru al administraţiei sale care a depus mărturie în timpul anchetei pentru destituirea sa, la două zile după ce a fost achitat, au informat mai multe mass-media americane, preluate de AFP şi dpa, potrivit agerpres.

„Am fost informat astăzi că preşedintele mă recheamă, cu efect imediat, din postul de ambasador pe lângă Uniunea Europeană”, a anunţat Gordon Sondland într-un comunicat, difuzat inclusiv de New York Times.


Citește și : SUA au deblocat 100 milioane de dolari pentru a ajuta China şi alte ţări în lupta împotriva noului coronavirus

Diplomatul, care comunica frecvent cu preşedintele republican, a explicat în timpul unei audieri publice în noiembrie că le-a spus ucrainenilor că ei trebuie să declanşeze o anchetă asupra lui Joe Biden pentru a putea primi un ajutor militar de aproape 400 de milioane de dolari, ajutor îngheţat de Casa Albă.

În urma mărturiei sale, Donald Trump a dat asigurări că nu-l cunoaşte bine.

Demisia lui Gordon Sondland a avut loc la numai câteva ore după cea a locotenent-colonelului Alexander Vindman, consilier pentru afaceri europene în cadrul Consiliului de Securitate Naţională la Casa Albă şi alt martor-cheie în ancheta pentru destituirea lui Donald Trump.

Preşedintele SUA Donald Trump a fost achitat miercuri în Senat, la încheierea procesului său istoric de destituire, cu sprijinul tuturor aleşilor republicani, cu excepţia unuia, şi fără niciun vot democrat. Un număr de 52 dintre cei 100 de senatori americani l-au declarat pe preşedintele american nevinovat de abuz de putere şi 53 de acuzaţia de obstrucţionare a bunei funcţionări a Congresului, acuzaţii adoptate la 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor.

Citește și : Trump vrea să îl demită pe un consilier care a depus mărturie împotriva lui în procedura demiterii

Donald Trump este al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi doar al treilea, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1988, împotriva căruia Congresul a declanşat procedura de impeachment. Richard Nixon a fost aproape de această situaţie, pe care a evitat-o demisionând în 1974.