DISTRIBUIȚI
REUTERS

Preşedintele american Donald Trump le-a declarat sâmbătă reporterilor că a „binecuvântat” acordul dintre TikTok şi firmele americane Oracle şi Walmart, care va permite aplicaţiei chineze de video-sharing să funcţioneze în Statele Unite, relatează BBC, potrivit agerpres.

Trump a emis un ordin executiv prin care interzicea aplicaţia în SUA, din motive de siguranţă naţională. Oficialii americani se tem că datele colectate de compania care deţine TikTok, ByteDance, sunt oferite Guvernului chinez. ByteDance a negat aceste acuzaţii.


Citește și : Preşedintele Columbiei lansează un apel la acţiune contra lui Maduro pentru ‘crimele sale împotriva umanităţii’

Sâmbătă, înainte să plece spre Carolina de Nord, unde a participat la un miting, Trump a spus că acordul va asigura că datele a aproximativ 100 de milioane de americani care folosesc aplicaţia vor fi în siguranţă.

„Securitatea va fi de 100%. Am binecuvântat înţelegerea. Am aprobat acordul din punct de vedere conceptual”.

ByteDance nu a comentat încă afacerea propusă, care va necesita şi aprobarea Guvernului chinez.

În urmă cu câteva zile, Departamentul american pentru Comerţ a anunţat că, începând de duminică, în SUA nu vor mai putea fi descărcate aplicaţiile TikTok şi WeChat.

Acum, Departamentul a spus că a amânat termenul limită pentru 27 septembrie, „în urma recentelor evenimente pozitive”.

Citește și : Circa 9000 de migranţi din insula Lesbos s-au mutat într-o tabără de corturi

 

În urma acordului va fi constituită o nouă companie, TikTok Global, bazată în SUA, iar Oracle va fi responsabilă de operaţiunile ei în Statele Unite şi de gestionarea datelor utilizatorilor, potrivit unor surse ale NBC.

Preşedintele Trump a spus că noua companie TikTok va fi „controlată total de Oracle şi Walmart”, va oferi noi locuri de muncă şi venituri din impozite ţării.