DISTRIBUIȚI
Canada's Prime Minister Justin Trudeau speaks at a news conference about the situation in Ukraine in Ottawa, Ontario, Canada, February 22, 2022. REUTERS/Patrick Doyle

Rusia a anunţat miercuri închiderea biroului din Moscova al grupului canadian de radio şi televiziune CBC/Radio-Canada şi anularea acreditărilor şi a vizelor jurnaliştilor săi, decizie descrisă drept „inacceptabilă” de premierul canadian, transmite AFP, potrivit agerpres.

Este pentru prima oară când Moscova a interzis un mijloc de informare în masă occidental de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie. Rusia a explicat că acesta este un răspuns la interdicţia de difuzare a canalelor grupului rus RT în Canada, decisă la jumătatea lunii martie.


Citeşte şi: Mevlut Cavusoglu s-a întâlnit cu Anthony Blinken la New York – Black News

„Prin decizia sa de a expulza presa canadiană de la Moscova, Putin încearcă să îi împiedice să raporteze fapte, iar acest lucru este inacceptabil”, a declarat premierul Justin Trudeau pe Twitter.”Jurnaliştii trebuie să poată lucra în deplină siguranţă – fără cenzură, intimidare sau ingerinţă”, a adăugat el.

Acuzând guvernul canadian că a „adoptat o cale (politică) în mod deschis rusofobă”, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova a estimat în cadrul briefing-ului săptămânal că „CBC a devenit un megafon de propagandă” antirusească. A denunţat, de asemenea, sprijinul Canadei pentru Ucraina, înainte şi după ofensiva rusă împotriva vecinului său.

La rândul său, grupul audiovizual CBC/Radio-Canada s-a declarat „profund dezamăgit” de decizia Kremlinului, amintind că CBC/Radio-Canada a avut un birou la Moscova timp de 44 de ani şi a fost până acum singura companie de presă canadiană cu o prezenţă permanentă în Rusia, potrivit unui comunicat de presă.

„Aceasta este o veste foarte proastă pentru jurnalismul internaţional”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă directoarea generală de informare a grupului, Luce Julien.

Citeşte şi: Coreea de Nord se pregăteşte să facă un test nuclear chiar în timpul vizitei lui Biden în regiune – Black News

Grupul CBC/Radio-Canada, care avea angajate nouă persoane în Rusia, inclusiv trei jurnalişti străini, a anunţat la începutul lunii martie că va suspenda „temporar” activitatea jurnaliştilor săi din cauza noii legi care prevede pedepse cu închisoarea în cazul difuzării de „informaţii militare false” despre ofensiva rusă din Ucraina.

Şi UE a interzis mass-media ruse, dar până acum Moscova nu a adoptat măsuri de represalii echivalente.