DISTRIBUIȚI
Bloomberg.com

China face „jocuri agresive” cu democraţia şi instituţiile canadiene, a declarat luni premierul canadian Justin Trudeau, după publicarea unui raport ce dezvăluie o ingerinţă străină în alegerile din Canada, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

Această declaraţie vine după ce canalul canadian de ştiri Global News a informat despre finanţarea unei „reţele clandestine” de candidaţi în timpul unui recent scrutin.


Citeşte şi: Coreea de Nord califică drept nefondate acuzaţiile SUA că ar furniza armament Rusiei – Black News

De asemenea, declaraţia intervine la câteva zile după ce autorităţile de la Ottawa au anunţat începerea unei anchete asupra unor posturi ilegale ale poliţiei chineze în regiunea metropolitană Toronto, cel mai mare oraş canadian.

„Am luat măsuri importante pentru a întări integritatea proceselor noastre electorale şi a sistemelor noastre”, a declarat Trudeau în faţa presei. „Din nefericire, vedem ţări, actori statali din lumea întreagă, fie că este vorba de China sau de alţii, care continuă să facă jocuri agresive cu instituţiile noastre, cu democraţiile noastre”, a deplâns Trudeau.

Citând surse anonime, Global News a dezvăluit că responsabili ai serviciilor secrete au informat guvernul Trudeau că Beijingul caută să influenţeze sau să saboteze procesul democratic canadian.

Potrivit canalului de ştiri, China a realizat transferuri de fonduri, prin intermediul unui parlamentar şi al altor persoane, către cel puţin 11 candidaţi în timpul alegerilor federale, precum şi către agenţi chinezi care lucrau pentru campania lor.

Tot potrivit Global News, Beijingul a căutat să plaseze agenţi pe lângă deputaţi pentru a influenţa politica acestora.

În octombrie, poliţia federală canadiană a anunţat o anchetă asupra unor posibile activităţi ilegale „privind pretinse posturi de poliţie”.

Citeşte şi: Germania îşi dublează finanţarea pentru protecţia pădurilor la nivel global – Black News

ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid, a dezvăluit în octombrie că existau 54 de posturi de poliţie similare în lume, dintre care trei în regiunea metropolitană Toronto.

China a negat aceste informaţii, pe care le-a calificat „complet false”, afirmând că aceste posturi oferă pur şi simplu servicii – precum reînnoirea permiselor de conducere – cetăţenilor chinezi care locuiesc în străinătate.