DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Şase foşti fotbalişti turci, acuzaţi de presupuse legături cu puciul eşuat din iulie 2016, riscă până la 15 ani de închisoare pentru ‘apartenenţă la o organizaţie teroristă’, a informat miercuri agenţia de presă turcă Anadolu, relatează AFP.

Potrivit actului de acuzare, Bekir Irtegün, Zafer Biryol, Ömer Catkiç, Ugur Boral, Ersin Güreler şi Ismail Sengül riscă între 7 ani şi jumătate şi 15 ani de închisoare, potrivit agerpres.


Citește și : Spania: Ińaki Urdangarin, cumnatul regelui Felipe al VI-lea, are termen cinci zile pentru a se preda la închisoare

Ankara impută lovitura de stat eşuată, în care 250 de persoane au fost ucise în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, clericului Fethullah Gülen şi susţinătorilor acestuia. Gülen, aflat în autoexil în SUA, neagă ferm orice implicare.

Foştii fotbalişti, dintre care mulţi au jucat la echipa naţională, sunt urmăriţi în cadrul unei anchete vizând ‘braţul din fotbal’ al lui Fethullah Gülen, acuzat de autorităţile turce că s-ar fi infiltrat în întreaga societate turcă.

Doi dintre ei, Catkiç şi Biryol, se află în prezent în arest preventiv, afirmă Anadolu, care precizează că procesul lor ar trebui să înceapă ‘în zilele următoare’.

Citește și : ONU: Europa trebuie să-şi reformeze sistemul în materie de azil în mod colectiv

Mai mult de 50.000 de persoane au fost arestate după tentativa de lovitură de stat din vara lui 2016 şi peste 140.000 au fost concediate sau suspendate din posturi.