DISTRIBUIȚI
AsiaNews

Guvernul Uniunii Naţionale (GNA) din Libia a declarat marţi că nu s-a angajat niciodată să blocheze migranţii în Libia şi a avertizat că luptători jihadişti ar putea să li se alăture dacă mareşalul Khalifa Haftar nu va face un pas înapoi, informează AFP, potrivit Agerpres.

‘Nu există niciun acord pentru a menţine migranţii în Libia, nimic’, a declarat Ahmed Meitig, vicepremier GNA, presei străine în cadrul unei vizite la Roma pentru a obţine sprijin în faţa ofensivei lansate cu zece zile în urmă de către mareşalul Haftar la sud de Tripoli.


Citește și : Parlamentul European a adoptat regulile de protecție a avertizorilor de integritate

La fel ca premierul GNA, Fayez al-Sarraj, şi vicepremierul Meitig a asigurat că dacă războiul civil se extinde în vasta ţară petrolieră, până la 800.000 de africani şi libieni ar putea încerca să ajungă pe coastele europene.

Mai mult, el a avertizat că în cazul în care trupele mareşalului Haftar ar avansa, forţele GNA nu vor mai fi în măsură să controleze ‘peste 400 de prizonieri’ ai grupării jihadiste Statul Islamic, aflaţi în prezent în detenţie în Libia.

‘Aceşti prizonieri sunt terorişti şi noi am lucrat împreună cu comunitatea internaţională ca să-i arestăm. În acelaşi timp, vedem că unii parteneri internaţionali sprijină atacul şi îl susţin pe Haftar’, a adăugat el.

În 2017, Roma a încheiat un acord, validat de Uniunea Europeană, cu autorităţile libiene privind instruirea şi echiparea gărzilor de coastă libiene. O înţelegere mai controversată cu miliţiile libiene a permis începând din iulie 2017 o scădere drastică a plecărilor migranţilor către Europa.

Sosirea la putere a lui Matteo Salvini (extrema dreaptă) în iunie 2018 şi refuzul său de a permite debarcarea în Italia a migranţilor salvaţi în largul Libiei a redus şi mai mult afluxul de migranţi: 30.000 de sosiri pe coastele italiene între ianuarie şi jumătatea lunii aprilie 2017; 7.500 în aceeaşi perioadă din 2018 şi doar 625 în acest an.

Citește și : Un arhitect celebru spune că reconstrucția catedralei Notre-Dame ar putea dura zeci de ani

În ultimele zile, Salvini, care s-a întâlnit cu vicepremierul libian marţi dimineaţă, a reiterat că porturile italiene sunt închise şi că vor rămâne aşa chiar şi în cazul unui val de plecări în masă din Libia.

‘Acordul viza pregătirea gărzilor de coastă libiene, nimic mai mult’, a insistat Ahmed Meitig, precizând că el nu poate ‘garanta’ securitatea migranţilor atât timp cât luptele continuă, notează AFP.