DISTRIBUIȚI
NYU Langone Health

Un tânăr care a fost victima unui accident rutier şi căruia i-au fost transplantate simultan o faţă nouă şi mâini noi în decursul unei operaţii desfăşurate anul trecut, se simte bine şi şi-a recăpătat capacitatea de folosire a membrelor superioare, o premieră, după cum anunţat miercuri spitalul universitar newyorkez NYU Langone, unde au fost efectuate intervenţiile, informează AFP, potrivit agerpres.


Câteva zeci de transplanturi de faţă şi de membre superioare au fost realizate anterior, însă cele două precedente cunoscute de transplanturi simultane s-au soldat cu eşecuri. Primul pacient care a primit un transplant triplu, în oraşul Créteil din Franţa, în aprilie 2009, a murit din cauza complicaţiilor, două luni mai târziu.

Citește și : Rusia denunţă ISTERIA Occidentului faţă de procesul lui Navalnîi

În cazul lui Joe DiMeo, un tânăr de 22 de ani din New Jersey, operaţia care a durat 23 de ore şi a fost efectuată la data de 12 august anul trecut nu a fost urmată de nicio complicaţie, iar starea de sănătate a pacientului, care a participat miercuri la o conferinţă de presă, este una bună.

Victimă a unui accident produs după ce a adormit la volanul autovehiculului său, în iulie 2018, pacientul a avut arsuri de gradul trei pe 80% din suprafaţa corpului, pierzându-şi mai ales buzele şi pleoapele.

În cursul celor aproximativ douăzeci de intervenţii efectuate ulterior, chirurgii i-au amputat, de asemenea, câteva falange.

Chiar şi după această serie de intervenţii, însă, ”singura posibilitate ca el să îşi recapete calitatea vieţii a fost să ia în considerare un transplant de faţă şi de mâini”, a explicat în timpul unei conferinţe de presă online doctorul Eduardo Rodriguez, responsabil de proiect.

Conform analizelor efectuate de spitalul NYU Langone, pacientul, cu un sistem imunitar fragilizat de transfuziile şi grefele de piele efectuate anterior, prezenta riscul de respingere a 94% dintre donatori.

Însă, cu ajutorul unei asociaţii locale, Gift of Life, a fost identificat un donator decedat compatibil. Operaţia, care fusese repetată de zeci de ori, a implicat şase echipe chirurgicale diferite totalizând aproape o sută de persoane.

Citește și : Iranul LAUDĂ Irakul pentru mandatul de arestare pus pe numele lui Trump

Chirurgii au decupat faţa donatorului şi au îndepărtat mai multe părţi osoase ale craniului, pomeţilor, nasului şi bărbiei pentru a asigura o aliniere satisfăcătoare cu faţa lui Joe DiMeo.

Eliberat din spital după câteva luni de convalescenţă, tânărul poate deja să efectueze o serie de gesturi obişnuite cu mâinile.

Operaţia ”îmi oferă a doua şansă la viaţă”, a explicat Joe DiMeo la conferinţa de presă. ”Abia aştept să revin la muncă”, a adăugat el.