DISTRIBUIȚI
captura Facebook

Tribunal General al Uniunii Europene a respins vineri o nouă cerere depusă la 1 octombrie de fostul şef al executivului regional al Cataloniei Carles Puigdemont pentru a-şi recăpăta imunitatea de europarlamentar, a anunţat într-un comunicat această instanţă cu sediul la Luxemburg, potrivit AFP şi DPA, scrie agerpres

Tribunalul UE respinge pentru a doua oară în mai puţin de şase luni o cerere în regim de urgenţă vizând suspendarea ridicării imunităţii, votată în martie de Parlamentul European, unde liderul separatist catalan fusese ales în 2019.


Citește și : Australia acuză China de acţiuni ALARMANTE în contrast cu retorica pacifistă

Această nouă cerere fusese depusă la câteva zile după scurta sa arestare la sfârşitul lunii septembrie în Italia, pe aeroportul din Sardinia, unde participase la un festival catalan. Autorităţile italiene îl arestaseră în baza unui mandat de reţinere european emis de Spania.

Carles Puigdemont, 58 de ani, este urmărit de justiţia spaniolă care îl acuză de „răzvrătire” şi „deturnare de fonduri publice” pentru rolul său în tentativa eşuată de secesiune a Cataloniei în 2017, una din cele mai grave crize traversate de Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste în 1975.

Dar în ordonanţa sa emisă vineri, vicepreşedintele Tribunalului arată că procedura penală declanşată de Spania este în prezent suspendată, în aşteptarea unui răspuns din partea CJUE la o întrebare procedurală pusă de Tribunalul suprem spaniol.

În consecinţă, nu există motiv în prezent – potrivit acestuia – pentru temeri de executare a mandatului de arestare pe teritoriul UE.

„Autorităţile judiciare de executare nu intenţionează să execute mandate de reţinere europene vizând deputaţi înainte ca Curtea să nu statueze asupra acestei cereri”, scrie Tribunalul, potrivit căruia eurodeputaţii catalani „nu riscă să fie, în acest stadiu, predaţi autorităţilor spaniole”.

Citește și : Soţii Biden au petrecut Ziua Recunoştinţei în casa unui prieten multimilionar

Ordonanaţa îi vizează de asemenea şi pe alţi doi aleşi separatişti catalani, Antoni Comin şi Clara Ponsati, care sunt de asemenea urmăriţi de justiţia spaniolă.

Comin s-a exilat în Belgia la sfârşitul lunii octombrie 2017, ca şi Carles Puigdemont, în timp ce Clara Ponsati, de asemenea membră a Parlamentului European, trăieşte în Scoţia, unde justiţia a abandonat în această vară procedura de extrădare care o viza.