DISTRIBUIȚI
Sputnik

Tribunalul olandez care judecă un rus suspectat că a jucat un rol în prăbuşirea zborului MH17 în Ucraina în 2014 a respins miercuri cererea acestuia de a examina teorii alternative pentru a explica tragedia, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Parchetul olandez consideră că avionul aparţinând Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă sol-aer ce a fost lansată dintr-o zonă din estul Ucrainei controlată de separatiştii proruşi. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul aeronavei au murit.


Citește și : Xi Jinping îl felicită pe Joe Biden pentru victoria în alegerile din SUA

În iunie, apărarea lui Oleg Pulatov, singurul din cei patru suspecţi care a acceptat să fie reprezentat de avocaţi – ceilalţi fiind judecaţi în contumacie -, a cerut tribunalului să autorizeze examinarea altor posibilităţi pentru a explica distrugerea avionului, inclusiv teza implicării unui avion de vânătoare ucrainean.

Dar judecătorul Hendrik Stoenhuis a respins această cerere, apreciind că „revine acuzării să dovedească teza principală”.

„Dacă acuzarea nu poate proba teza principală, acuzatul va fi achitat oricum”, a declarat Stoenhuis în timpul unei audieri într-o sală plasată sub securitate sporită în apropiere de aeroportul Schiphol din Amsterdam, de unde decolase avionul cu destin tragic. „În consecinţă, pertinenţa examinării tezelor alternative este scăzută”, a concluzionat el.

Judecătorul a respins, de asemenea, oferta lui Pulatov de a răspunde în scris la întrebările instanţei, indicând că acesta a fost „invitat să participe la audiere şi să răspundă la întrebări în şedinţă publică”.

Cei trei judecători ai procesului au acceptat totuşi mai multe cereri din partea lui Pulatov, inclusiv cea a unui interogatoriu al comandantului celei de-a 53-a Brigăzi antiaeriene ruse cu baza la Kursk (sud-vestul Rusiei), de la care, potrivit anchetatorilor, provenea racheta care a doborât MH17.

Rusia a respins deja o cerere identică din partea acuzării.

Judecătorii au indicat că Pulatov ar putea să-l interogheze pe comandantul său şi co-acuzatul Serghei Dubinski, cu privire la interceptările telefonice pe care se bazează într-o mare măsură acuzarea.

Judecătorul Steenhuis a stabilit viitoarea audiere pentru 1 februarie 2021.

Citește și : Austria începe din 4 decembrie campania de testare pentru COVID-19 a populaţiei

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov, precum şi ucraineanul Leonid Harcenko, patru înalţi responsabili ai separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, sunt urmăriţi penal de parchetul olandez pentru crimă şi implicare deliberată în tragedia zborului MH17.

Pulatov, fost membru al forţelor speciale ruse, a fost adjunctul lui Dubinski. Potrivit acuzării, el a ajutat la transportul sistemului de rachete antiaeriene de la baza rusă din Kursk în Ucraina.