DISTRIBUIȚI
dpa

O judecătoare americană a autorizat joi extrădarea unei foste judecătoare lituaniene, fondatoare a unui partid politic, care acuză guvernul ţării sale de corupţie într-o presupusă afacere de pedofilie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Neringa Venckiene (foto) a părăsit Lituania în 2013 şi trăieşte de atunci în regiunea Chicago, în Statele Unite, unde caută să obţină azil politic.


Citeşte şi: Explozie puternică în apropiere de aeroportul din Cairo

Ea se află în centrul unui scandal politic care a determinat-o să înfiinţeze partidul anticorupţie „Drumul curajului”.

Fostă judecătoare, Neringa Venckiene afirmă că fratele său a fost ucis în timp ce încerca să dezvăluie numele responsabililor care au acoperit o reţea pedofilă a cărei victimă a căzut fiica lui în vârstă de patru ani cu complicitatea fostei sale soţii.

O decizie a justiţiei lituaniene obligând copilul să revină la mama sa a provocat în 2012 o mobilizare fără precedent. Sute de persoane, convinse de afirmaţiile tatălui, au vegheat neîntrerupt luni întregi în faţa domiciliului judecătoarei Venckiene, căreia luase în îngrijire fetiţa, pentru a opri ca aceasta din urmă să fie trimisă mamei.

Lituania cere extrădarea fostei judecătoare pe motivul că ea a împiedicat autorităţile să dea mamei copilul înapoi. O cerere acceptată de Departamentul de Stat american.

Neringa Venckiene, al cărei partid a intrat în 2012 în parlamentul de la Vilnius, a depus o petiţie la tribunalul federal din Chicago pentru a putea rămâne în Statele Unite până la analizarea cererii sale de azil.

Judecătoarea Virginia Kendall a refuzat, argumentând că, deşi dosarul ridică „serioase probleme legate de procedura de extrădare din Statele Unite şi integritatea sistemului politic şi judiciar din ţara sa de origine”, Neringa Venckiene nu a strâns dovezile necesare pentru a putea rămâne.

Citeşte şi: Jean-Claude Juncker nu și-a putut menține echilibrul la summitul NATO

„Acest tribunal trebuie să respecte dreptul naţiunilor suverane de a adopta şi a face respectate propriile legi penale”, a declarat judecătoarea.

Potrivit publicaţiei Chicago Tribune, avocaţii lui Neringa Venckiene au făcut cunoscut că intenţionează să facă apel la decizie.

Congresmanul american Christopher Smith a subliniat într-un raport că 10 din cele 14 capete de acuzare prezentate de Lituania în cererea de extrădare a lui Neringa Venckiene au fost respinse de Statele Unite.

Aceste acuzaţii „vizează să îi descurajeze pe cei care îşi asumă riscul de a-i ataca în justiţie pe cei care exploatează sexual copiii”, a spus el.