DISTRIBUIȚI
Operation World

Treizeci de entităţi teritoriale poloneze – sate, comune sau o adunare regională – s-au declarat în ultimele luni ‘libere de ideologia LGBT’, a transmis miercuri organizaţia neguvernamentală Campania împotriva homofobiei (KPH), relatează AFP, scrie agerpres.

Tema „ideologiei LGBT” reapare des în dezbaterea publică din Polonia, ţară considerată ca fiind extrem de ataşată de influenta Biserică Catolică.


Citește și : Prioritățile Ursulei Von der Leyen la șefia Comisiei Europene: statul de drept, migraţia, competitivitatea şi clima

La alegerile europene din luna mai, liderul conservatorilor naţionalişti aflaţi la putere, Jaroslaw Kaczynski, a denunţat comunitatea LGBT, teoria de gen şi chiar unele recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ca fiind „o ameninţare la adresa identităţii, naţiunii şi statului polonez”.

„Există în acest moment 30 de entităţi diverse care au adoptat astfel de declaraţii. Uneori, este vorba de consilii municipale, alteori – de adunări de voievodate (adunare regională)”, a declarat miercuri pentru AFP Magdalena Swider, o reprezentantă a KPH.

ONG-ul se declară independent şi regrupează jurişti, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile.

„Este vorba de o reacţie directă la adoptarea în februarie de către Primăria din Varşovia a unei declaraţii de acţiune în favoarea comunităţii LGBT+ şi anti-discriminare”, spre marea nemulţumire a mediilor conservatoare şi ultraconservatoare din Polonia, a spus Magdalena Swider.

Într-o declaraţie intitulată „Districtul Swidnik (sud-est), liber de ideologia LGBT”, care poate fi consultată pe site-ul său oficial, consilierii denunţă un „război ideologic” declanşat de „radicali care încearcă o revoluţie culturală în Polonia atacând libertatea cuvântului, puritatea copiilor, autoritatea familiei şi a şcolii”.

Prefectul de Lublin (sud-est) le-a oferit recent decoraţii unor oficiali locali care s-au opus „ideologiei LGBT care atacă familia, naţiunea şi statul polonez”, conform presei locale.

Intervievat de AFP, Jaroslaw Jagura, expert jurist al Fundaţiei Helsinki pentru drepturile omului din Polonia, a spus că aceste declaraţii ar putea „încălca valorile constituţionale care se opun discriminării”.

Citește și : Trump: Sancţiunile împotriva Iranului vor fi intensificate ‘substanţial’

Săptămâna trecută, episcopii polonezi au denunţat „îndoctrinarea LGBT” exercitată, în opinia lor, de compania suedeză Ikea asupra unui salariat demis care, folosind extrase din Biblie, i s-a opus.

Ikea i-a reproşat angajatului că a făcut „afirmaţii discriminatorii” după ce această companie a publicat în comunicarea sa internă un articol care expunea politica sa de toleranţă.

Într-o declaraţie recentă, Tribunalul Constituţional din Polonia a dat dreptate unui tipograf care, în numele „libertăţii de conştiinţă”, a refuzat comanda unei organizaţii LGBT.

Mai mulţi jurişti au analizat semnificaţia acestei decizii a Tribunalului Constituţional, în special dacă de acum orice comerciant are dreptul de a refuza să servească unii clienţi în numele convingerilor sale religioase sau pentru orice alt motiv.