DISTRIBUIȚI
Twitter

Trei sferturi dintre australieni – circa 18 milioane de persoane – au fost afectaţi de criza incendiilor forestiere, potrivit unui studiu publicat marţi, care evidenţiază scăderea cotei de încredere a guvernului, informează AFP, potrivit agerpres.

Realizat de Universitatea Naţională Australiană, acest sondaj arată impactul asupra populaţiei al acestor incendii devastatoare, care au ars timp de cinci luni, soldându-se cu moartea a peste 30 de persoane şi distrugerea a mii de case.


Citește și: UE amenință giganții IT cu reguli mult mai dure

„Aproape toţi australienii au fost afectaţi de aceste incendii şi mulţi dintre noi vom suferi consecinţele în anii următori”, a precizat Nicholas Biddle, cercetător în ştiinţele sociale.

Realizat în rândul a 3.000 de persoane, studiul arată că 14% din populaţia adultă, sau circa trei milioane de locuitori, a fost direct afectată de această criză, în timp ce alţii fost forţaţi să-şi părăsească casele sau au văzut cum acestea sunt distruse sau avariate.

Aproximativ 15 milioane de australieni au fost afectaţi în mod indirect de aceste incendii, din cauza fumului toxic degajat de acestea sau a schimbării planurilor de vacanţă.

Această amploare, care i-a surprins pe cercetători, ar trebui să fie un subiect de îngrijorare pentru guvern, acuzat că nu a oferit răspunsuri corecte la criză şi că a fost prea puţin preocupat de întrebările legate de schimbările climatice.

Oamenii de ştiinţă susţin că încălzirea globală a agravat criza sezonieră a incendiilor, alimentată de vremea deosebit de caldă şi de uscată din ultimele luni pe imensul continent insular.

Primul ministru conservator Scott Morrison a fost în special criticat pentru că a plecat în vacanţă în Hawaii în toiul crizei şi a refuzat să reducă şi mai mult emisiile de gaze cu efect de seră.

Citește și: UE amenință giganții IT cu reguli mult mai dure

„Doar 27% dintre cei chestionaţi s-au declarat încrezători sau foarte încrezători în guvernul lor”, a declarat Biddle, vorbind de o scădere de unsprezece puncte în trei luni.

„Este una dintre cele mai mari scăderi ale încrederii pe care le-am văzut într-un timp atât de scurt”, a adăugat el.

De asemenea, printre cei care au votat în favoarea guvernului – un apărător ferm al extrem de puternicei industrii miniere din Australia – la ultimele alegeri legislative din luna mai, susţinerea pentru construcţia de noi mine de cărbune a scăzut de la 72% înainte de criză la 57% în luna ianuarie.