DISTRIBUIȚI
Twitter

Trei persoane, suspectate că ar fi ‘terorişti’, au fost arestate pentru că au încercat să intre într-o bază militară britanică în centrul Kenyei, potrivit unui raport al poliţiei, consultat de către AFP luni, potrivit agerpres.

Cei trei au fost arestaţi duminică după-amiază, la câteva ore după atacul comis de militanţi shebab asupra unei baze americano-kenyene în regiunea Lamu (sud-est), atac în cursul căruia au fost ucişi trei americani.


Citește și: Trump amenință Irakul cu sancţiuni severe

Poliţia a ‘arestat trei suspecţi de terorism, care au încercat mai devreme, fără succes, să pătrundă ilegal într-o bază militară britanică’, conform raportului.

Suspecţii au fost reperaţi prin telemonitorizare şi arestaţi în oraşul Nanyuki.

‘Cei trei suspecţi sunt interogaţi pentru a afla care au fost motivaţiile lor’, a afirmat şeful poliţiei din provincia Valea Marelui Rift, Marcus Ochola, precizând că, în momentul reţinerii, ei erau neînarmaţi.

Poliţia kenyană se află în stare de alertă după ce insurgenţi ai grupării islamiste somaleze shebab au atacat duminică o bază militară americano-kenyană din Lamu, în sud-estul Kenyei, în apropiere de frontiera cu Somalia.

Trei americani – un militar şi doi subcontractanţi ai Pentagonului – au fost ucişi şi mai multe avioane au fost distruse.

Militanţii shebab au efectuat numeroase atacuri la scară largă în interiorul Kenyei, afirmând că este vorba de represalii faţă de trimiterea de soldaţi kenyeni în Somalia în 2011 care să lupte împotriva lor şi au vizat în plus interese străine.

Atacurile shebab demonstrează capacitatea lor de a provoca importante daune în regiune, în pofida pierderii controlului asupra principalelor zone urbane din Somalia.

Vezi și: Lista completă a câștigătorilor Globurilor de Aur 2020

Alungaţi din Mogadiscio în 2011, ei şi-au pierdut principalele bastioane, dar controlează în continuare vaste regiuni rurale, unde comit acţiuni de gherilă şi atentate sinucigaşe. Se estimează că militanţii shebab ar dispune la ora actuală de un efectiv între 5.000 şi 9.000 de combatanţi.

Într-un raport publicat în noiembrie, un grup de experţi ONU în problema Somaliei a subliniat ‘numărul fără precedent’ de bombe artizanale amplasate şi de atacuri comise la frontiera între Kenya şi Somalia în iunie şi iulie 2019.