DISTRIBUIȚI
Daily Sabah

Trei persoane au murit în incendiile forestiere active din sudul Turciei unde pompierii s-au luptat joi, pentru a doua zi consecutiv, cu flăcările la originea cărora, potrivit autorităţilor, s-ar putea afla o mână criminală, a anunţat Agenţia turcă pentru situaţii de urgenţă (AFAD) şi Ministerul Agriculturii, relatează Reuters, potrivit agerpres

Zeci de sate, precum şi mai multe hoteluri au fost evacuate, iar televiziunile au prezentat imagini cu clădiri rezidenţiale pârjolite şi oameni care fugeau peste câmpuri în timp ce pompierii, asistaţi de elicoptere, se luptau să ţină sub control un incendiu în Manavgat, oraş situat la o distanţă de 75 de kilometri est de staţiunea Antalya.


Citește și : Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

Potrivit autorităţilor, peste 60 de incendii au izbucnit în această săptămână în 17 provincii de pe coastele turce cu ieşire la Marea Egee şi Marea Mediterană, preşedinţia dând asigurări că cei găsiţi responsabili pentru aceste „atacuri” vor fi traşi la răspundere.

Dintre aceste focare, 36 au fost izolate, însă eforturile de stingere a celorlalte 17 continuă. Peste 140 de persoane au necesitat îngrijiri medicale sau au suferit daune materiale, conform AFAD.

Ministrul Agriculturii, Bekir Pakdemirli, a spus joi că un bărbat în vârstă de 82 de ani a fost găsit decedat în timpul operaţiunilor de evacuare din districtul Kepezbeleni, situat la 16 kilometri nord-est de Manavgat. Alte două persoane au fost găsite decedate în districtul Degirmenli din Antalya, la circa 20 de kilometri est de Manavgat, a precizat oficialul.

Pakdemirli a precizat că autorităţile turce au evacuat 18 sate şi districte din Antalya, iar alte 16 sate au fost evacuate în provinciile învecinate Adana şi Mersin, după ce incendiul s-a răspândit miercuri în zona oraşului Manavgat, alimentat de vântul puternic în contextul vremii secetoase. De asemenea, autorităţile au evacuat un spital din Manavgat.

Mai multe clădiri, printre care şi un hotel din staţiunea Marmaris de la Marea Egee au fost evacuate din cauza flăcărilor, a relatat postul de stat TRT Haber. Potrivit imaginilor difuzate, două incendii separate erau active în apropierea zonelor rezidenţiale din Didim şi Bodrum – o zonă de interes turistic, unde un alt hotel a fost evacuat.

Pakdemirli a declarat că 35 de aeronave, 457 de autoutilitare şi 4.000 de membri ai personalului au fost mobilizaţi în lupta cu flăcările în timp ce focare separate au făcut ravagii în provinciile Osmaniye, Kayseri, Kocaeli, Adana, Mersin şi Kutahya.

„Efortul nostru de a izola (incendiile) continuă şi cu siguranţă le vom controla. S-ar putea, însă, să dureze ceva timp”, a spus oficialul.

Momentul declanşării focarelor separate a ridicat suspiciuni cu privire la incendierea premeditată, directorul de comunicare al preşedinţiei, Fahrettin Altun declarând că au fost lansate investigaţii pentru determinarea cauzei izbucnirii flăcărilor. „Cei responsabili vor fi traşi la răspundere, cât mai curând posibil, pentru atacurile comise asupra naturii şi pădurilor noastre”, a transmis Altun pe Twitter.

Citește și : Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată

Sudul coastei mediteraneene din Turcia, este cunoscută pentru căldura arzătoare din timpul verii, care duce deseori la declanşarea incendiilor. Conform autorităţilor, incendiile recente sunt cele mai ample de până acum.

Turcia s-a confruntat cu o serie de dezastre provocate de vremea extremă în această vară, printre care viiturile de săptămâna trecută, care au provocat moartea a şase persoane în regiunea Mării Negre.