DISTRIBUIȚI
DW

Corpurile a trei persoane ucise în timpul tulburărilor din Insulele Solomon au fost găsite într-o clădire incendiată din capitala Honiara, a anunţat sâmbătă poliţia, notează AFP, potrivit agerpres

Corpurile carbonizate au fost găsite într-un magazin din cartierul chinezesc din Honiara. Un agent de securitate a declarat pentru AFP că, vineri seară, a găsit corpurile în două camere incendiate.


Citește și : Australia acuză China de acţiuni ALARMANTE în contrast cu retorica pacifistă

A fost deschisă o anchetă pentru a încerca să se stabilească cauzele morţii celor trei persoane decedate, primele de la începutul revoltelor miercuri.

Sâmbătă dimineaţă, străzile capitalei au fost relativ liniştite, locuitorii încercând să evalueze pagubele produse de răsculaţi.

O interdicţie de circulaţie pe timp de noapte a intrat în vigoare vineri seară la Honiara, capitala Insulelor Solomon, după a treia zi de revolte în care reşedinţa premierului a fost ameninţată, au fost incendiate clădiri şi jefuite magazine.

Poliţişti şi soldaţi australieni, abia sosiţi, au intervenit rapid pentru a restabili ordinea, a proteja unele clădiri şi a patrula, puternic înarmaţi, pe străzile din Honiara.

Revoltele au început miercuri când sute de persoane au manifestat pentru a cere demisia premierului Manasseh Sogavare înainte de a merge în cartierul chinezesc din Honiara, oraş cu o populaţie de 80.000 de locuitori.

Cauzele acestor revolte sunt multiple, printre care furia faţă de guvern, dificultăţile economice agravate de pandemia de COVID-19 şi rivalitatea istorică dintre locuitorii celei mai populate insule a ţării, Malaita, şi cei din Guadalcanal, unde se află capitala administrativă a acestui arhipelag cu 700.000 de locuitori.

Citește și : Soţii Biden au petrecut Ziua Recunoştinţei în casa unui prieten multimilionar

Locuitorii insulei Malaita se simt abandonaţi de guvernul central, iar disputele au escaladat când, în 2019, guvernul Sogavare a decis să nu mai recunoască diplomatic Taiwanul, ci China.

Beijingul a condamnat vineri revoltele şi s-a angajat „să asigure securitatea şi drepturile şi interesele cetăţenilor şi instituţiilor chineze”.