DISTRIBUIȚI
City Of Windsor
Srebrenica Monument

Trei jurnalişti sârbi au fost ţinta unor ameninţări şi a unei campanii de defăimare în media pro-guvernamentale după ce au difuzat articole despre masacrul de la Srebrenica, a anunţat miercuri organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), potrivit AFP, scrie agerpres.  

Belgradul refuză în continuare să recunoască drept genocid masacrul a circa 8.000 de bărbaţi şi copii, în iulie 1995, la Srebrenica, la sfârşitul conflictului interetnic din Bosnia (1992-1995), care a fost totuşi calificat drept genocid de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.


Citește și : Putin: Procesele geopolitice devin tot mai turbulente

În urmă cu două săptămâni, justiţia internaţională l-a condamnat definitiv la închisoare pe viaţă pe fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, pentru orchestrarea genocidului.

Câteva zile mai târziu, Muntenegru a adoptat o rezoluţie prin care a condamnat ferm genocidul de la Srebrenica.

Cei trei jurnalişti care au scris despre cele două evenimente – Marko Vidojkovic, Dejan Kozul şi Zeljko Veljkovic – au fost victime ale unor intimidări pe reţelele de socializare şi ale unor ameninţări precum ‘O să vă masacrez pe tine şi familia ta’.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a condamnat aceste ameninţări şi a făcut apel la poliţia sârbă să îi protejeze pe jurnalişti şi a subliniat că oficialii sârbi şi media proguvernamentale „au avut un rol în crearea unui climat care a dus la aceste atacuri”.

Conform RSF, Veljkovic a fost discreditat în media pro-guvernamentale, în timp ce Kozul a fost etichetat drept ‘provocator’ de preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

„Condamnăm ameninţările proferate online de oameni politici şi media proguvernamentale”, a declarat pentru AFP Pavol Szalai, şeful secţiei din Balcani a RSF.

Srebrenica „este un subiect sensibil în societatea sârbă, şi din acest motiv este necesar să facem astfel încât să se poată discuta liber despre acest subiect în media”, a adăugat el.

Dejan Kozul, corespondent la Belgrad al televiziunii federale bosniace, a raportat la poliţie „sute de ameninţări”, însă până acum nu a fost identificat niciun autor.

Citește și : Un altfel de TRIBUT! UE se fereşte de un nou val de refugiaţi plătind Turciei miliarde de euro

 

„Acest lucru mă tulbură mai mult decât ameninţările, deoarece îţi dai seama că nimeni nu te protejează şi că nimeni nu vrea să te protejeze”, a declarat el pentru AFP.

„Este un mecanism cu care se confruntă toţi cei care discută despre genocid. Jurnaliştii mai mult decât alţii, pentru că ei o fac public”, a adăugat el.