DISTRIBUIȚI
Twitter

Un atac „terorist” a vizat trei infrastructuri de petrol şi gaze în provincia Homs din centrul Siriei, a anunţat sâmbătă Ministerul sirian al Petrolului şi Resurselor Minerale, fără a preciza originea sau circumstanţele, informează France Presse, potrivit agerpres.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, a anunţat la rândul său un atac efectuat de drone.


Citește și : Două nave de croazieră au intrat în coliziune într-un port din Marea Caraibilor

Pe pagina sa de Facebook, ministerul a anunţat „un atac terorist sistematic şi simultan asupra a trei instalaţii petroliere”, inclusiv rafinăria Homs situată în oraşul eponim, o fabrică de producţie de gaze din sudul provinciei şi o staţie de distribuţie în deşertul din est.

Atacul, comis în zori, „a provocat pagube la unele unităţi de producţie”, a adăugat ministerul, adăugând că echipaje de pompieri au intervenit pentru a stinge incendiile în timp ce lucrările de reparaţie au început la instalaţiile avariate.

Televiziunea de stat siriană a difuzat imagini arătând pompieri care se luptă cu flăcările la una dintre instalaţii.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, a declarat pentru AFP că gruparea Stat Islamic (SI) ar putea fi la originea atacului.

Cu câteva ore înainte, combatanţi aparţinând SI au efectuat un asalt asupra unei poziţii a forţelor regimului sirian la o staţie de distribuţie de gaze în estul Homs, în care 13 membri ai acestor forţe şi patru civili care lucrau în acest obiectiv au fost ucişi, potrivit OSDO.

Învinsă teritorial în martie, gruparea SI continuă să efectueze atacuri în Siria, vizând uneori infrastructura petrolieră.

Citește și : Pachetul de combatere a schimbărilor climatice a trecut şi de ultimul vot al legislativului din Germania

În iulie, 20 de persoane au fost ucise într-un atentat cu maşină-capcană revendicat de SI şi comis nu departe de câmpul petrolier Al-Omar, sub controlul forţelor kurde.

Bogăţia de hidrocarburi este împărţită în principal între regim şi Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţi kurzi, care controlează cele mai mari câmpuri petroliere din ţară.