DISTRIBUIȚI

Trei francezi din patru consideră „inacceptabilă” vânzarea de material militar către Arabia Saudită, potrivit unui sondaj publicat luni cu ocazia marcării a trei ani de la declanşarea intervenţiei în Yemen a unei coaliţii arabe sub comanda saudită, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit acestui sondaj efectuat de YouGov pentru ONG-ul internaţional SumOfUs, 74% dintre francezi denunţă vânzarea de arme către Arabia Saudită. 71% dintre francezi fac acelaşi lucru în legătură cu Emiratele Arabe Unite, un alt partener al coaliţiei ce sprijină forţele proguvernamentale din Yemen împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran şi care controlează capitala Sanaa.


Citeşte şi: Evreii din Marea Britanie îl acuză pe Jeremy Corbyn că ‘ţine partea’ antisemiţilor

În acest sondaj, 88% dintre francezi consideră de asemenea că Franţa trebuie să oprească exporturile de arme către ţări ce riscă să le folosească împotriva populaţiilor civile. De asemenea, 69% dintre francezi sunt în favoarea consolidării rolului Parlamentului în controlul vânzărilor de arme.

„Peste 64.000 de membri ai (comunităţii n.r.) SumOfUs îi cer preşedintelui (francez Emmanuel) Macron să oprească imediat exportul de arme franceze către monarhiile din Golf ce poartă războiul din Yemen şi care îşi folosesc arsenalul militar împotriva populaţiei civile. Rezultatele acestui sondaj inedit arată că această opinie este împărtăşită de o parte covârşitoare a francezilor”, a declarat Eoin Dubsky, responsabil de campanii la SumOfUs, un ONG ce declară că acţionează ca o contraputere la corporaţii.

Citeşte şi: Preşedintele Academiei Americane de Film NEAGĂ acuzaţiile de hărţuire sexuală

Vineri, ONG-ul Amnesty International a denunţat de asemenea livrările de arme efectuate de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Spania şi Italia şi a acuzat Arabia Saudită şi pe aliaţii săi de a fi vinovate de „potenţiale crime de război” în Yemen.

Din martie 2015, aproape 10.000 de persoane au fost ucise şi peste 53.000 rănite în Yemen, scena „celei mai grave crize umanitare” din lume, potrivit Naţiunilor Unite.

Sondajul a fost efectuat online în zilele de 20 şi 21 martie 2018 pe un eşantion de 1.026 de persoane de peste 18 ani.