DISTRIBUIȚI
dw

Partidele care încearcă să formeze o coaliţie guvernamentală în urma alegerilor parlamentare din Germania, desfăşurate în 24 septembrie, şi-au exprimat angajamentul faţă de NATO şi legăturile trans-atlantice, însă doresc şi relaţii bune cu Rusia, relatează agerpres .

Documentul de trei pagini, ce va fi analizat vineri de conservatorii cancelarului Angela Merkel, de Partidul Liber-Democrat (FDP) şi Verzi, stabileşte un acord privind necesitatea eliminării armelor de distrugere în masă şi promite un nou efort diplomatic pentru dezarmarea nucleară.


Citiți și : Un consilier al lui Donald Trump l-ar fi predat pe clericul Fethullah Gulen către autorităţile turce, în schimbul a 15 milioane de dolari

Conform textului, cele trei formaţiuni politice au convenit de asemenea asupra adoptării unei abordări mai „restrictive” privind exporturile de arme.

Documentul subliniază de asemenea importanţa comerţului internaţional şi face apel la eforturi comune pentru întărirea rolului central al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Negocierile tripartite pe care blocul conservator a fost nevoit să le accepte ca urmare a rezultatelor scrutinului din 24 septembrie reprezintă cea mai bună ocazie pentru Angela Merkel de a-şi asigura al patrulea mandat de cancelar, mulţi fiind de părere că ea ar trebui să facă un pas în spate dacă negocierile eşuează.

După ce social-democraţii, foştii parteneri ai creştin-democraţilor în cadrul ‘marii coaliţii’ formate în toamna lui 2013, au decis să intre în opoziţie după rezultatele dezamăgitoare înregistrate în alegerile parlamentare de la finalul lui septembrie, Germania ar putea intra într-o lungă perioadă de derivă într-un moment în care Europa aşteaptă leadership-ul Berlinului în chestiuni mergând de la guvernarea zonei euro la gestionarea relaţiilor transatlantice.