DISTRIBUIȚI

Parchetul federal german a deschis o anchetă pentru spionaj împotriva a trei cetăţeni elveţieni în cadrul unui scandal jenant pentru Elveţia, legat de fraude fiscale, a relatat luni cotidianul german Süddeutsche Zeitung, preluat de AFP, conform agerpres.

Contactat de AFP, parchetul nu a dorit să comenteze informaţiile publicate de cotidianul german şi de partenerii săi din audiovizual, NDR şi WDR.


Citeşte şi: Un britanic a adormit în avion şi s-a trezit la 8500 km de casă

Ancheta are legătură cu arestarea, în mai, a lui Daniel M., un elveţian în vârstă de 54 de ani, suspectat că a spionat pentru ţara sa activitatea administraţiei germane asupra conturilor cetăţenilor germani din Elveţia care încercau să evite plata impozitelor. Elveţianul ar fi recrutat pentru misiunea sa o „cârtiţă” din cadrul fiscului din Renania de Nord – Westphalia (vest).

Cei trei noi suspecţi sunt bănuiţi că ar fi agenţi ai Serviciului de Informaţii al Confederaţiei (SRC).

Din ianuarie 2006, mai multe landuri germane, printre care Renania de Nord – Westphalia, au achiziţionat CD-uri sau USB-uri provenind din Elveţia sau Liechtenstein care conţineau datele bancare ale unor germani care nu declaraseră anumite active în ţara lor. Această metodă a provocat polemică în Germania şi a tensionat relaţiile cu Berna.