DISTRIBUIȚI

Trei cosmonauţi ruşi au aterizat cu bine joi în stepele din Kazahstan, revenind pe Pământ după o misiune de şase luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a anunţat agenţia spaţială rusă Roscosmos, citată de AFP, potrivit agerpres.  

Ruşii Oleg Artemiev, Denis Matveev şi Serghei Korsakov au aterizat la ora 10:57 GMT la aproape 150 de kilometri distanţă de oraşul Jezkazgan din centrul Kazahstanului, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Roscosmos.


Citește și : Turcia îşi consolidează prezenţa militară în Ciprul de Nord

Potrivit imaginilor difuzate în direct de agenţia spaţială rusă, cei trei cosmonauţi au fost extraşi din capsula Soyuz şi erau zâmbitori în acele momente.

Echipajul şi-a început misiunea pe Staţia Spaţială Internaţională la jumătatea lunii martie, după trei săptămâni de la debutul ofensivei militare ruse în Ucraina.

În iulie, Roscosmos a publicat o fotografie cu cei trei cosmonauţi la bordul laboratorului orbital în timp ce fluturau drapelele regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei. Gestul lor a fost considerat un mesaj de sprijin adresat trupelor pe care Moscova le-a trimis în ţara vecină.

Revenirea celor trei cosmonauţi ruşi pe Terra a avut loc într-o perioadă în care patru regiuni ucrainene controlate de Rusia, inclusiv Lugansk şi Doneţk, au anunţat miercuri că i-au cerut preşedintelui Vladimir Putin ca acele teritorii să fie anexate la Federaţia Rusă în urma unor referendumuri pe larg condamnate de autorităţile de la Kiev şi de occidentali.

În ultimele luni, ţările occidentale au adoptat sancţiuni economice fără precedent împotriva Moscovei în semn de represalii pentru intervenţia militară rusă din Ucraina, mai ales împotriva industriei aerospaţiale ruse.

Aceste măsuri au declanşat avertizări din partea fostului director al Roscosmos, Dmitri Rogozin, un susţinător înfocat al intervenţiei militare din Ucraina.

Succesorul lui Dmitri Rogozin, numit în iulie în această funcţie, Iuri Borisov, a confirmat apoi decizia Rusiei de a părăsi proiectul ISS după 2024 în favoarea creării unei staţii orbitale proprii, fără să anunţe însă o dată exactă.

Citește și : Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin: escaladarea războiului și anexarea teritoriilor pun Kremlinul în dificultate

În pofida acestor tensiuni ruso-occidentale foarte puternice, programele spaţiale rămân un rar semn de cooperare între Moscova şi Washington.

Săptămâna trecută, un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi au ajuns împreună la bordul ISS pentru o misiune de şase luni.