DISTRIBUIȚI
Alamy

Trei japonezi condamnaţi la moarte au intentat marţi o acţiune în justiţie împotriva statului japonez, denunţând ‘cruzimea’ execuţiilor prin spânzurare şi cerând stoparea lor, transmite AFP, potrivit agerpres.

Reclamanţii, aflaţi într-o închisoare din Osaka şi ale căror identităţi nu au fost dezvăluite, vor ‘să obţină un ordin de restricţie’ împotriva execuţiilor prin spânzurare, a declarat avocatul Kyoji Mizutani pentru AFP.


Citeşte şi: Prima zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti – Black News

Ei cer, de asemenea, despăgubiri de 33 milioane de yeni (229.000 de euro) pentru ‘suferinţa psihologică’ suportată de când le-au fost pronunţate sentinţele capitale în anul 2000, a adăugat avocatul.

Japonia este, alături de Statele Unite, una din puţinele ţări democratice care mai recurg la pedeapsa capitală. Opinia publică japoneză rămâne favorabilă acestei practici, în pofida criticilor.

O victorie în justiţie a celor trei condamnaţi ar provoca o bulversare a legislaţiei privind execuţiile în Japonia, unde în prezent peste 100 de deţinuţi se află pe ‘culoarul morţii’. Printre ei se numără şi ucigaşi în serie.

Între pronunţarea sentinţei şi punerea ei în aplicare se scurg în general mulţi ani, însă deţinuţii sunt anunţaţi cu doar câteva ore înainte de a fi executaţi.

Procedura de punere în aplicare a pedepsei capitale prevede că respectivul condamnat, cu mâinile încătuşate şi legat la ochi, este condus deasupra unei trape care se deschide apoi sub picioarele sale, printr-un mecanism declanşat de unul din butoanele fixate în peretele unei camere vecine, activate simultan de mai mulţi gardieni care nu ştiu care dintre ele funcţionează.

Alţi doi condamnaţi la moarte au intentat o acţiune în justiţie împotriva guvernului anul trecut, denunţând ca ilegală practica de a-i avertiza pe deţinuţi cu doar câteva ore înainte de execuţie, ceea ce le produce acestora suferinţe psihologice.

Citeşte şi: Reuniunea ruso-americană pentru Tratatul New Start a fost amânată pe termen nelimitat – Black News

Avocatul Mizutani a cerut o ‘dezbatere mai deschisă’ în ce priveşte problema pedepsei capitale în Japonia.

În luna iulie a fost executat un bărbat de 39 de ani care fusese condamnat pentru uciderea a şapte persoane la Tokyo în 2008. Alţi trei condamnaţi la moarte au fost executaţi în decembrie 2021, după doi ani în care nu mai fusese pusă în aplicare nicio sentinţă capitală.