DISTRIBUIȚI
SeekTeachers

Trei companii sud-coreene au importat cărbune şi fier din Coreea de Nord, încălcând sancţiunile ONU impuse Phenianului, au acuzat vineri autorităţile vamale sud-coreene, relatează AFP, potrivit agerpres.

Peste 35.000 de tone de cărbune şi fier din Coreea de Nord au fost importate în Coreea de Sud, via Rusia, în perioada aprilie-octombrie 2017, a declarat un oficial vamal. „Orice navă suspectată de încălcare a sancţiunilor ONU va fi reţinută sau i se va interzice să intre în porturile sud-coreene”, a mai spus el.


Citește și: Moscova și Beijingul au blocat noi sancțiuni americane împotriva Coreei de Nord

Transporturile de cărbune au fost mai întâi livrate în Rusia, unde ţara de provenienţă a fost modificată ca fiind Rusia cu ajutorul unor documente false, înainte de a fi încărcate pe navele cu destinaţia Coreea de Sud, au declarat autorităţile vamale într-un comunicat publicat vineri, la sfârşitul unei anchete de 10 luni.

„Autorităţile vamale au identificat şapte infracţiuni şi vor sesiza autorităţile judiciare în cazul a trei indivizi şi a trei companii, cerând punerea lor sub acuzare”, se arată în comunicat.

Citește și: Hamas anunță un armistițiu, neconfirmat încă de Israel

Anunţul acestor posibile încălcări ale sancţiunilor survine la o săptămână după publicarea unui raport al ONU care acuză Phenianul de nerespectarea lor prin continuarea exportului de cărbune, fier şi alte bunuri nord-coreene care ar fi adus mai multe milioane de dolari regimului Kim Jong Un.

Anul trecut, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o serie de rezoluţii care interzic exporturile de materii prime din Coreea de Nord, pentru a reduce astfel veniturile regimului de la Phenian, acuzat că dezvoltă un program de rachete nucleare.