DISTRIBUIȚI
Encyclopedia Britannica

Trei cetăţeni ruşi care aveau asupra lor legitimaţii de presă au fost ucişi în noaptea de luni spre marţi în apropiere de Sibut, în centrul Republicii Centrafricane, au anunţat marţi surse judiciare, religioase şi de securitate, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cadavrele celor trei ruşi ”au fost găsite la 23 de km de Sibut, ei au fost asasinaţi de bărbaţi înarmaţi neidentificaţi”, a declarat o sursă judiciară, precizând că cei trei ar fi fost omorâţi la un baraj rutier.


Citește și : Emmanuel Macron o va primi vineri pe Theresa May la Fortul Brégançon

Cadavrele celor trei bărbaţi au fost depuse marţi dimineaţă la baza Misiunii ONU pentru stabilizare în Republica Centrafricană (Minusca) din Sibut, au precizat sursele citate, adăugând că şoferul celor trei bărbaţi a dispărut.

„Ei se întorceau pe şosea din Kaga Bandoro ( nord)”, a spus o sursă religioasă din Sibut.

Nici ambasada rusă la Bangui, nici consilierul rus la preşedinţia centrafricană nu ştiau de prezenţa jurnaliştilor în ţara lor, potrivit unei surse de securitate din Rusia.

Aceasta este prima dată când uciderea unor cetăţeni ruşi este făcută publică în Republica Centrafricană, unde prezenţa Rusiei a crescut în ultimele luni.

Moscova a desfăşurat, de la începutul anului 2018, instructori militari la Bangui, a livrat arme armatei naţionale şi a asigurat securitatea preşedintelui Faustin-Arhanghel Touadera, al cărui consilier de securitate este un rus.

Citește și : Atac armat în estul Afganistanului; cel puțin 15 morți

Rusia a reuşit să obţină o facilitate pentru a vinde arme guvernului centrafrican. În decembrie 2017, Moscova a livrat un important stoc mare de arme, inclusiv pistoale, puşti de asalt, mitraliere şi lansatoare de rachete.

Moscova a fost, de asemenea, autorizată de ONU să acorde pregătire militară pentru două batalioane – aproximativ 1.300 de soldaţi – din cadrul Forţelor armate centrafricane.