DISTRIBUIȚI
Anadolu

Trei cetăţeni germani au fost eliberaţi luni în Turcia după ce au fost arestaţi duminică în legătură cu alegerile prezidenţiale şi parlamentare, a indicat Ministerul german de Externe, citat de agenţia DPA, potrivit agerpres.

Cei trei – doi bărbaţi şi o femeie -, care făceau parte dintr-un grup de 11 persoane din Germania, activau în calitate de observatori neoficiali la alegeri la invitaţia Partidului Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd, de opoziţie) când au fost arestaţi în ziua alegerilor din Turcia.


Citește și : Siria: Mii de persoane s-au refugiat în estul provinciei Daraa în timp ce luptee se intensifică (OSDO)

Ei au fost reţinuţi în districtul Uludere din provincia Sirnak (sud-est) către mijlocul zilei. Înainte de a fi eliberaţi, ei au compărut în faţa unui procuror turc.

Una dintre cele trei persoane a declarat prin telefon agenţiei DPA că ei au mers intenţionat în zonă, unde nu erau desfăşuraţi observatori oficiali de la Consiliul Europei şi de la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Persoana respectivă a povestit că poliţia s-a amestecat masiv în încercările lor de a monitoriza alegerile.

În total, 10 străini care au afirmat că erau observatori la alegeri, dar care nu aveau acreditarea corespunzătoare, au fost arestaţi duminică, a relatat agenţia turcă de presă Anadolu, printre ei aflându-se şi trei germani.

Citește și : Franţa: Anchetă preliminară pentru presupusă finanţare ilegală a campaniei a lui Macron

Au fost arestaţi de asemenea patru italieni şi trei francezi, despre care Partidul Comunist Francez a confirmat că sunt membri ai săi. Unul dintre ei era un senator. Delegaţia franceză a fost între timp eliberată, potrivit relatărilor media.