DISTRIBUIȚI
afp

Premierul francez, Edouard Philippe, şi primăriţa Parisului, Anne Hidalgo, au condus ceremoniile de comemorare, marţi, a atentatelor coordonate de gruparea Stat Islamic la Paris în noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

În faţa Teatrului Bataclan, unde au fost doborâte cu focuri de armă 90 de persoane în timpul unui concert de muzică rock, au fost citite în mod solemn numele celor ucişi. Demnitari, inclusiv primarul Londrei Sadiq Khan, au stat în stradă în tăcere, cu capetele înclinate.


Citește și : MCV: România este criticată pentru regresele în justiţie; CE vrea suspendarea procedurilor vizând procurori

Atacurile, care au început cu deflagraţii sinucigaşe în apropiere de Stade de France în timpul unui meci de fotbal la care asista preşedintele din acea vreme, Francois Hollande, şi care au continuat cu mai multe acţiuni de împuşcare în masă şi cu atentate sinucigaşe cu bombă în cafenele şi restaurante din oraş, au fost cele mai sângeroase din Franţa de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

În timp ce 130 de persoane au fost ucise, alte peste 400 au fost rănite, dintre care multe în stare gravă. Şapte atacatori, mulţi dintre ei cu cetăţenie franceză şi belgiană, au fost ucişi. Mulţi dintre ei au fost în zone de luptă în Siria şi toţi erau membri ai grupării Stat Islamic.

În cursul zilei, ministrul francez de interne, Christophe Castaner, a avertizat că ameninţarea cu atacuri teroriste este încă mare, chiar dacă gruparea Stat Islamic s-a redus în mod considerabil în ultimul an şi membrii săi au fost alungaţi din bastioanele lor din Siria şi Irak.

Citește și : Fără VIZE pentru britanici după Brexit

”Ameninţarea rămâne mare, chiar dacă ea a suferit schimbări”, a declarat Castaner la BFM TV. ”În acelaşi timp, serviciile noastre şi capacitatea noastră de a interveni au devenit mai puternice, DGSI obţinând noi puteri şi posibilitatea de a face recrutări suplimentare”, a spus Castaner, referindu-se la agenţia Franţei de informaţii şi securitate internă.

Gruparea Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacurile de la Paris, spunând că ele reprezintă o măsură de retaliere faţă de participarea Franţei la loviturile aeriene împotriva unor poziţii ale jihadiştilor în Siria şi Irak.