DISTRIBUIȚI
risingsunchatsworth.co.za

Un tribunal din Cracovia a condamnat luni la trei ani de închisoare un polonez acuzat că a organizat o tentativă de incendiere, în 2018, a unui centru cultural maghiar din Ucraina, despre care el a susţinut că a fost comandată de cetăţean german, a relatat agenţia PAP, citată de AFP, scrie agerpres.

Acuzatul, Michal P, un tânăr polonez pro-rus şi extremist de dreapta, a afirmat că operaţiunea a fost finanţată de Manuel Ochsenreiter, coordonator al revistei de extremă dreapta Zuerst şi colaborator al deputatului Markus Frohnmaier, din partidul german de extremă-dreapta AfD (Alternativa pentru Germania). Cei doi germani au dezminţit orice implicare, potrivit media din ţara lor.


Citește și : UE se va coordona pentru repatrierea cetăţenilor europeni blocaţi în străinătate

Comanditarul ar fi vrut ca incendiul să fie atribuit naţionaliştilor ucraineni, a mai spus Michal P.

Tribunalul polonez a calificat acţiunea sa şi faptul că agresorii au pictat pe clădire o svastică şi cifra 88, codul nazist pentru HH – Heil Hitler -, drept „delict cu caracter terorist”.

Incendiul, care a avariat parţial clădirea centrului cultural din Ujgorod, în Transcarpatia, a avut loc la 4 februarie 2018, într-un context de tensiuni între autorităţile ucrainene şi minoritatea maghiară din această regiune din vestul Ucrainei, precum şi între Kiev şi Budapesta.

Doi complici polonezi ai lui Michal P. au fost condamnaţi la un an de închisoare şi respectiv la doi ani de arest la domiciliu şi muncă în folosul comunităţii 40 de ore pe lună.

Citește și : Instituţiile UE iau măsuri pentru achiziţionarea de echipamente medicale vitale