DISTRIBUIȚI
ANSA

Oamenii de ştiinţă şi experţii speră ca noul coronavirus să fie asemănător cu virusul gripal, adică vremea caldă să îi oprească răspândirea. Astfel, savanţii să aibă timp să găsească un vaccin, scrie mediafax.

Experţii vorbesc despre un ”al doilea val” al epidemiei de coronavirus. ,,Vorbim, în acest caz, de un virus respirator, iar acest tip de viruşi ne dau mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente”, a declarat, pentru CNN, Nelson Michael, medic specialist în boli infecţioase al armatei americane.


Citește și : Bilanţul epidemiei de coronavirus la nivel mondial: Peste 143.000 de cazuri depistate și 5.400 decese

Peste 100 de infecţii cu COVID-19 au fost confirmate în Singapore, o ţară cu temperaturi ridicate. Zeci de alte infecţii au fost raportate şi în ţări precum Brazilia, Argentina şi Australia, unde este cald. Acestea sunt dovezi că, totuşi, virusului îi prieşte vremea caldă.

,,Gripa obişnuită şi alţi coronaviruşi cunoscuţi, au tendinţa de a acţiona sezonier, cu epidemii care ating apogeul în lunile de iarnă, în emisfera nordică. Cu toate acestea, nu ştim dacă şi Covid-19 va urma aceeaşi tendinţă”, a spus Brittany Kmush, expert în sănătate publică la Universitatea Syracuse din New York.

Citește și : Cel mai pesimist scenariu: 214 milioane de americani vor fi infectați cu noul coronavirus

Coronavirusul este cel puţin la fel de infecţios precum virusul gripal şi se transmite foarte uşor. Diferenţa este că, în acest moment, nu există vaccin sau vreun tratament de vindecare.

Comparativ cu gripa sezonieră, cu o rată a mortalităţii de 0,1%, noul coronavirus are o rată a mortalităţii, la nivel mondial, de 3,4%, conform directorului OMS.