DISTRIBUIȚI

Bijuterii, iahturi, maşini de curse, apartamente de lux – toate acestea fac parte din circuitul folosit pentru spălarea a sute de miliarde de lire în Marea Britanie, relevă un studiu al organizaţiei Transparency International, citat joi de AFP, potrivit agerpres.

„Marea Britanie este o platformă pentru banii obţinuţi din corupţie din întreaga lume”, potrivit asociaţiei.


Citește și : La final de mandat, Mario Draghi își apără moștenirea la șefia BCE

Aceşti bani murdari sunt dobândiţi „cu ajutorul unor societăţi înregistrate în Marea Britanie şi în centre financiare offshore, sunt investiţi în Marea Britanie în proprietăţi imobiliare de lux sau sunt folosiţi pentru a asigura accesul în instituţii de prestigiu” cum ar fi cele mai bine cotate universităţi sau o serie de instituţii culturale.

Suma exactă a banilor murdari care intră în Marea Britanie este greu de stabilit, dar „Agenţia naţională pentru criminalitate NCA estimează că în economia britanică circulă anual peste 100 de miliarde de lire din fonduri ilicite”.

Serviciile financiare din puternicul City londonez joacă un rol în transferul acestor bani, indică studiul, care a trecut în revistă 400 de cazuri de corupţie în care serviciile financiare britanice au fost implicate în spălarea a cel puţin 325 de miliarde de lire proveniţi din comisioane ilegale, deturnare de fonduri etc.

Citește și : Boris Johnson face primul pas către alegeri anticipate

Raportul constată între altele că 421 de proprietăţi în valoare totală de 5 miliarde de lire sterline au fost achiziţionate cu „averi dubioase” şi susţine că nu este vorba decât de „partea vizibilă a aisbergului”, întrucât „87.000 de proprietăţi din Anglia şi Ţara Galilor aparţin unor societăţi înregistrate în jurisdicţii care practică secretul bancar”.