DISTRIBUIȚI
Pagina de Rusia

Transnistria este ‘mica Rusie’ şi niciodată nu a fost separată de Rusia, a declarat Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), la inaugurarea marţi la Moscova a Fundaţiei ‘Transnistria’ pentru dezvoltarea legăturilor sociale şi culturale, prezentată de Tiraspol drept ‘reprezentanţă transnistreană’ în capitala rusă, relatează miercuri portalul Deschide.md, citând media ruse, potrivit agerpres.

‘Rusia se bucură de o susţinere de 100% în rândul transnistrenilor. Simţim că suntem o singură naţiune. Este imposibil să vorbim despre existenţa transnistrenilor separat de Rusia sau despre Rusia separat de transnistreni. Suntem un singur popor, simţim asta’, a afirmat Puşkov, citat de Regnum.


Citește și : Brexit: UE speră că Londra va prezenta ”piste spectaculoase” pentru a se ajunge la deblocarea crizei

La festivitatea de inaugurare a ‘fundaţiei transnistrene’ la Moscova a participat şi liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, precum şi aşa-zisul ministru de externe transnistrean Vitali Ignatiev.

Ministerul de Externe rus a declarat marţi, într-un comunicat, că inaugurarea Fundaţiei ‘Transnistria’ nu va schimba poziţia principială a Rusiei în problema reglementării transnistrene.

Analistul politic moldoveann Veaceslav Berbeca a avertizat că deschiderea acestei fundaţii cu acordul oficial al Moscovei reprezintă o încălcare flagrantă a acordurilor semnate cu Republica Moldova, deoarece astfel este încălcată suveranitatea Republicii Moldova, potrivit Radio Chişinău. ‘Aceasta înseamnă o susţinere a regimului separatist. Federaţia Rusă una declară şi alta face – de fiecare dată spune că recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar susţine Tiraspolul. Aceasta este pur şi simplu o sfidare – Federaţia Rusă îşi face interesele sale fără a ţine cont de cele ale Republicii Moldova’, a menţionat expertul citat

Cu ocazia vizitei la Moscova, liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, s-a întâlnit cu vicepremierul rus şi reprezentant special al preşedintelui rus pentru relaţiile economice şi comerciale cu Republica Moldova, Dmitri Kozak.

Citește și : Merkel, discurs ferm la Davos de apărare a ordinii multilaterale postbelice

Săptămâna viitoare este aşteptat la Moscova într-o nouă vizită şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit TASS.