DISTRIBUIȚI

Cel puţin 18.500 de refugiaţi din Myanmar au trecut frontiera în Bangladesh de la începerea luptelor, săptămâna trecută, între armata din Myanmar şi rebeli musulmani rohingya, a anunţat miercuri Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

„În total, 18.500 de persoane au traversat (frontiera) de la 25 august”, ziua în care au început violenţele între rebeli şi armată, a anunţat pentru AFP Chris Lom, purtător de cuvânt al OIM, furnizând prima estimare de vineri a amplorii exodului.


Această estimare este rezultatul unei compilaţii de date primite de ONG-uri care ajută refugiaţi în regiunea Cox Bazar, în Bangladesh.

Este vorba în special de musulmani rohingya care fug de violenţele din statul Rakhine din Myanmar, care au făcut cel puţin 110 morţi începând de vineri.

„Există persoane blocate la frontieră, dar nu ştim câte”, a subliniat Chris Lom, care a insistat asupra dificultăţii de a acţiona în regiune.

O parte dintre refugiaţi nu au primit dreptul de a intra în Bangladesh în ultimele zile.

Consideraţi străini în Myanmar, ţară a cărei populaţie este budistă în proporţie de peste 90%, etnicii rohingya sunt apatrizi, chiar dacă unii trăiesc aici de generaţii.

Ei nu au acces la piaţa muncii, la şcoli sau la spitale, iar intensificarea naţionalismului budist în ultimii ani a făcut să fie priviţi cu ostilitate.