DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A general view of the Tara Air plane crash site during the rescue operation at Thasang, Nepal May 30, 2022. Fishtail Air Pvt Ltd Captain Nikalas Fjellgren/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT./File Photo

Echipele de căutare şi salvare nepaleze au încheiat marţi recuperarea trupurilor neînsufleţite ale celor 22 persoane care s-au aflat la bordul avionului prăbuşit duminică într-o zonă îndepărtată din Himalaya, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Soldaţii şi restul salvatorilor au găsit marţi ultimul din cele 22 trupuri, precum şi singura cutie neagră a aparatului de zbor, înregistratorul de voce din cabina pilotului.


Citeşte şi: Cum A POMPAT China miliarde de dolari în Caraibe – Black News

Doi germani, patru indieni şi 16 nepalezi se aflau în avionul De Havilland Canada DHC-6-300 Twin Otter prăbuşit duminică dimineaţă la 15 minute de la decolarea din oraşul turistic Pokhara, situat la 125 km vest de capitala Kathmandu.

Avionul se îndrepta spre Jomsom, un loc popular de turism şi pelerinaj, situat la o distanţă de circa 80 km în direcţia nord-vest, în ceea ce ar fi trebuit să fie zbor de 20 minute.

Locul prăbuşirii se află în regiunea Muntelui Dhaulagiri, al şaptelea cel mai înalt vârf din lume (8.167 metri), în apropierea graniţei cu China.

Potrivit autorităţilor, soldaţi nepalezi şi alţi salvatori au acţionat luni pe un teren montan dificil, la o altitudine de circa 4.400 metri, în condiţiile unui nor foarte dens.

‘La locul accidentului nu se mai află nimic altceva decât epava. Toate cadavrele şi cutia neagră au fost recuperate’, a declarat marţi pentru Reuters un purtător de cuvânt al Autorităţii de aviaţie civilă din Nepal (CAAN), Deo Chandra Lal Karna.

Trupurile a zece victime au fost transportate la Kathmandu luni, iar celelalte vor fi aduse marţi în capitală pentru autopsiere şi identificare, după care vor fi predate familiilor, a precizat el.

Avionul, deţinut de compania privată Tara Air, efectuase primul său zbor în aprilie 1979, potrivit site-ului de specialitate Flightradar24.

Guvernul nepalez a înfiinţat o comisie de cinci membri care să identifice cauzele accidentului şi să propună măsuri preventive pentru sectorul aviatic.

Nepal, pe teritoriul căruia se află opt din cei mai înalţi 14 munţi din lume, printre care şi Everest, are o istorie de accidente aviatice. Vremea se poate schimba brusc, iar culoarele de zbor sunt localizate de obicei în regiuni muntoase greu accesibile.

Citeşte şi: Preşedintele Osetiei de Sud ANULEAZĂ referendumul pentru alipirea la Rusia – Black News

În 2018, un avion al companiei US-Bangla care zbura de la Dhaka, Bangladesh, spre Kathmandu s-a prăbuşit la aterizare şi a luat foc. Cincizeci şi una de persoane din cele 71 aflate la bord şi-au pierdut viaţa.

În 1992, au murit toţi cei 167 de oameni aflaţi într-un avion al Pakistan International Airlines care încerca să aterizeze la Kathmandu.