DISTRIBUIȚI

Echipele de căutare nepaleze au recuperat luni trupurile neînsufleţite a 14 din cele 22 persoane aflate la bordul avionului prăbuşit duminică într-o zonă îndepărtată din Himalaya, autorităţile prevenind că şansele de a găsi supravieţuitori sunt foarte mici, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Epava avionului companiei private Tara Air, prăbuşit duminică pe o vreme ceţoasă, a fost găsit luni dimineaţă de armata nepaleză după ce operaţiunile de căutare, suspendate în cursul nopţii, au fost reluate.


Citeşte şi: Lavrov dezminte că Putin este bolnav – Black News

‘Şansele de a găsi supravieţuitori sunt foarte mici’, a declarat Deo Chandra Lal Karna, purtător de cuvânt al Autorităţii de aviaţie civilă din Nepal.

Tek Raj Sitaula, un purtător de cuvânt al aeroportului internaţional din Kathmandu, a afirmat că până în prezent au fost găsite trupurile a 14 persoane, iar căutările continuă.

Aparatul De Havilland Canada DHC-6-300 Twin Otter decolase duminică dimineaţă din oraşul turistic Pokhara, la 125 km vest de capitala Kathmandu, cu destinaţia Jomsom, un loc popular de turism şi pelerinaj, situat o distanţă de circa 80 km în direcţia nord-vest, un zbor care durează în mod obişnuit 20 minute.

Avionul – în care se aflau patru indieni, doi germani şi 16 nepalezi – a pierdut însă contactul cu turnul de control din Pokhara cu cinci minute înainte ora programată de aterizare, au declarat responsabili ai companiei aeriene.

Locul prăbuşirii se află în regiunea Muntelui Dhaulagiri, al şaptelea cel mai înalt vârf din lume (8.167 metri), în apropierea graniţei cu China.

Potrivit autorităţilor, soldaţi nepalezi şi alţi salvatori acţionează pe un teren montan dificil, la o altitudine de circa 4.400 metri, în condiţiile unui nor foarte dens.

Citeşte şi: Uraganul Agatha ameninţă să lovească Mexicul, unde ar putea deveni un ciclon de categoria 3 – Black News

Nepal, pe teritoriul căruia se află opt din cei mai înalţi 14 munţi din lume, printre care şi Everest, are o istorie de accidente aviatice. Vremea se poate schimba brusc, iar culoarele de zbor sunt localizate de obicei în regiuni muntoase greu accesibile.

În 2018, un avion al companiei US-Bangla care zbura de la Dhaka, Bangladesh, spre Kathmandu s-a prăbuşit la aterizare şi a luat foc. Cincizeci şi una de persoane din cele 71 aflate la bord şi-au pierdut viaţa.