DISTRIBUIȚI
EURACTIV.com

Sute de oameni au blocat joi traficul în centrul capitalei slovace Bratislava pentru a protesta împotriva unei legi care le facilitează celor vaccinaţi anti-COVID-19 accesul la evenimente şi în spaţii publice, relatează Reuters, citând media slovace, potrivit agerpres.  

Noua lege, care le cere persoanelor neinoculate împotriva noului coronavirus să se testeze pentru a obţine acest acces, a fost adoptată de parlament duminică şi ratificată luni de preşedinta ţării, Zuzana Caputova.


Citește și : Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

Slovacia s-a alăturat astfel unui număr în creştere de ţări care impun necesitatea vaccinării sau a unui test negativ pentru a intra în săli de spectacole, restaurante şi alte spaţii închise.

Mici grupuri de protestatari au început să se strângă de dimineaţă în faţa reşedinţei oficiale a şefei statului, iar numărul lor a crescut pe parcursul zilei, a relatat cotidianul Dennik N.

Deşi paşnic, protestul a perturbat traficul în tot oraşul. Totuşi, poliţia nu a intervenit pentru dispersarea mulţimii.

Un protest similar s-a desfăşurat vinerea trecută în faţa parlamentului de la Bratislava, atunci forţele de ordine lansând gaze lacrimogene asupra manifestanţilor care blocau intrarea şi aruncau cu ouă în clădire.

Potrivit informaţiilor institutului Johns Hopkins, până joi 35,7% din populaţia Slovaciei se vaccinase cu „schema completă” anti-Covid, una din cele mai scăzute rate per capita din Uniunea Europeană.

Citește și : Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată